Home » Nieuws » Lokaal » “Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk”

“Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk”

“Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk”
Burgemeester Dominic Schrijer ziet graag dat ouders hun kinderen voorlichten over risico’s

Zwijndrecht – Hij is er trots op om burgemeester van Zwijndrecht te zijn, is muzikaal en heeft een sociaal hart. Hij wil komend jaar nóg meer stimuleren dat mensen naar elkaar omzien. Dominic Schrijer over de betekenis van kerst.

Hoe vierde u van huis uit kerst?
“Ik heb een katholieke achtergrond. Kerst is iets wat je samen viert. Je staat stil bij de kwetsbaarheid van het leven, maar ook van het nieuwe leven”.

Kerst is bij uitstek een feest van tradities. Welke traditie vindt u belangrijk om door te geven?
“Muziek heeft altijd een belangrijke plek gehad bij ons thuis en ook nu in ons gezin. We gaan graag met het hele gezin naar kerstconcerten. Die zijn er hier in de regio te kust en te keur. We maken samen thuis ook veel muziek. Ik speel klarinet, beide dochters spelen piano en eentje zingt ook.

Wat wordt het kerstdiner?
“Dat is een traditionele maaltijd. Spruitjes, stoofperen en ‘draadjesvlees’. Mijn rol bij de voorbereiding bestaat voornamelijk uit het faciliteren van de koks met een glaasje wijn en door zorg te dragen voor een mooi gedekte tafel en het huis op te ruimen.”

Hoe gaat u om met de onvermijdelijke kerststress en wat zijn uw tips om ermee om te gaan?
“We kijken ernaar uit en ervaren geen stress. Toen ik studeerde verdiende ik wat bij als trouwfotograaf. Het uitgangspunt was daarbij: maak er wat leuks van en ervaar het niet als een verplichting om het de mooiste dag van je leven te laten worden. Van de druk om het te laten slagen krijg je juist stress.”

Wat zijn uw hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar?
“We hebben dit jaar veel geïnvesteerd in een mooiere buitenruimte van Zwijndrecht. Wij zijn echt bezig om Zwijndrecht op te knappen. Kijk bijvoorbeeld naar de Burgemeester de Bruïnelaan en bedrijventerrein Develpoort. En natuurlijk het afschaffen van het betaald parkeren bij Walburg. Dat heeft grote invloed gehad op het aantal bezoekers van het winkelcentrum. Het komende jaar worden de entrees van het winkelcentrum vernieuwd en het parkeerterrein aangepakt. De huldiging van de deelnemers aan de Olympische en Paralympische spelen zie ik ook als een hoogtepunt. Daartegenover staat het vertrek van wethouder Henk Mirck. Het is nooit leuk als je voortijdig afscheid moet nemen als bestuurder. We hebben er met Jacqueline van Dongen een goede nieuwe wethouder bij gekregen.“

Elk jaar komt het weer ter sprake: burgemeesters die oproepen tot een vuurwerkverbod. Bent u een voor- of tegenstander?
“We hebben een vuurwerkvrije zone bij onder andere verzorgingstehuizen, scholen en de kinderboerderij. Illegaal zwaar vuurwerk is levensgevaarlijk en valt onder de explosievenwet. Ik zou graag zien dat ouders hun kinderen voorlichten over de risico’s ervan. Met een strafblad heb je alleen maar nadelen bij toekomstige sollicitaties, bovendien loop je het risico op zwaar lichamelijk letsel.”

Heeft u goede voornemens voor het nieuwe jaar?
“Ik ben er trots op om burgemeester van Zwijndrecht te zijn, waar mensen nog naar elkaar omkijken. Ik draag dat een warm hart toe en wil dit nog meer stimuleren”.

Wat wilt u zelf nog kwijt?
“Er is veel aandacht voor de economie die aantrekt. In Den Haag is de begroting op orde, maar dat neemt niet weg dat het voor veel mensen nog steeds onzekere tijden zijn. Het is belangrijk te weten wat er speelt, ondersteuning te bieden waar het nodig is en goed samen te werken met allerlei mensen uit de samenleving. In Zwijndrecht doen we dat al lang en loopt dat gelukkig heel goed. En daar waar mensen het niet redden, wordt naar elkaar omgekeken“.

Tekst en foto: Jacqueline Doevendans

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.