Home » Nieuws » Lokaal » Intocht Sinterklaas anders dan vroeger

Intocht Sinterklaas anders dan vroeger

Gelukkig, hij is er weer
Intocht Sinterklaas anders dan vroeger

Door: Wim Uithol

Zwijndrecht – Achter de hekken op het Veerplein stonden met mutsen en handschoenen de vele ouders met de kinderen te wachten op de aankomst Sint Nicolaas. De presentator Richard van Verhage, gehuld in een geheel van sterren voorzien pak, bracht samen met de vooraf gereisde Pieten de stemming er al snel goed in.

De pakjesboot
Keurig op tijd kwam de volgeladen stoomboot aanvaren om aan te leggen aan de steiger van de waterbushalte. Terwijl de Pieten op het plein zich al warm hadden gedanst en de pietenband zich warm had gespeeld, stapt de oude kindervriend met zijn gevolg van de feestelijke boot. Verwelkomd door burgemeester Dominic Schrijer en Richard bewees de Sint over uitstekende zeebenen te beschikken, door na een lange vaartocht zonder problemen rechtstreeks naar de in spanning wachtende kinderen te lopen.

Ouders, grootouders en kinderen
Voor de (groot)ouders was het een feest van herkenning, terwijl het voor een groot aantal kinderen een eerste ontmoeting was. Dat was voor een aantal wel even wennen. Die meneer kenden ze wel van plaatjes en van de TV, maar daar stond ineens een grote meneer met veel wit haar voor hun neus en dat was wel even wennen (lees; van sip lip tot huilen). Met de Pieten hadden ze minder problemen, die deden vrolijk en dansten in het rond.

De veranderingen met vroeger

Voor de ouderen onder ons was het nog je schoen zetten voor de kolen- of gaskachel. Tegenwoordig zingen tegen de radiator of vloerverwarming. Alternatief misschien een laptop met een haardvuurfilmpje? De grootste verandering is wel dat waar vroeger de peuters voorzichtig een handje gaven ze nu aanstormen met een high five een box groet of samen dabben met een Piet. Verder is alles als vanouds bij de intocht van de Goedheiligman. Alle liedjes van lang geleden die al generaties worden gezongen, schalden weer over het plein uit kinder- en volwassen monden. Er zijn maar weinig gelegenheden dat zoveel mensen, zeker gezien de kou, gezamenlijk met een lach op hun gezicht zo’n anderhalf tot twee uur bijeen zijn. Het is voor al die generaties iets wat ze zelf hebben beleefd als kind en zien de geschiedenis zich herhalen. Ze kennen allemaal nog wel de sinterklaasliedjes uit hun jeugd, die de kleintjes nu (met een eventuele kleine tekstaanpassing) nog op school leren.

De Sint

Ondanks het ogenschijnlijk mooie weer, dat na een tijdje een botten verkleumende uitwerking had, toog de sint langs het hele parcours voor een praatje, een handje of een foto, hierbij bijgestaan door de burgemeester die ook regelmatig een high five gaf, ook hij gaat dus met zijn tijd mee. Na aankomst had de Sint beloofd dat alle kinderen hun schoentje mochten zetten. Omdat dit menigmaal door Richard de presentator werd herhaald, zal zijn paard Amerigo binnenkort wel aan de lijn moeten na al die wortels.

De Sint heeft het druk
Na de intocht in Zwijndrecht ging hij ook nog naar Heerjansdam en zal hij op 19 november aankomen in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar zal burgemeester Heijkoop aanwezig zijn om Sinterklaas om 9.40 welkom te heten aan de waterbushalte, Noordeinde. Van daar uit zal hij een tocht maken dwars door Ambacht en diverse winkelcentra aandoen, om uit eindelijk om 15.00 uur het Sinterklaasfeest te vieren in OBS De Bron, Admiraal de Ruyterlaan. Daarna kan hij het dak op.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.