Home » Nieuws » Lokaal » Jeugdspeelpark een buitengewoon begrip

Jeugdspeelpark een buitengewoon begrip

Jeugdspeelpark een buitengewoon begrip

Veel in Hendrik Ido Ambacht opgegroeide mensen kennen het. Het Jeugdspeelpark bestaat namelijk al sinds 1972 en er is na een totale renovatie in 2003, uiteindelijk in 2005, een veelzijdige voorziening voor jong en oud van gemaakt.

Het is een echte mix van kinderboerderij, speeltuin en voor (groot)ouders zitjes waar men de kinderen in het oog kan houden, maar ook bijvoorbeeld een boek kan lezen in de buitenlucht. De aanwezige dieren zijn allemaal typische boerderijdieren, van kippen tot paarden, van ganzen tot geiten. De binnenruimte met vogels is wat wereldser. Daar zijn allerlei soorten te vinden die normaal hier niet in de natuur voorkomen, zoals onder andere papagaaien. Met al deze dieren op een oppervlakte van bijna één hectare is er heel wat werk aan de winkel en ook nog eens zeven dagen in de week het hele jaar door. Met een handje vol mensen, een paar fulltime en wat oproepkrachten aangevuld met stagiaires weten ze het net te redden. Alleen voor het groot onderhoud, als timmerwerk en schilderen zijn ze erg afhankelijk van vrijwilligers. “De mensen denken vaak dat we de hele dag met de beesten aan het kroelen zijn”, vertelt Trees Dammer van het Jeugdspeelpark, “maar daar hebben we echt geen tijd voor, want vooral in de zomertijd is het elke week gras maaien, onkruid wieden en snoeien.”

Ook om het financiële plaatje goed te houden moet er veel werk worden verzet, want ook hier slaat de bezuiniging toe. Hoewel ze al jaren vroegen om extra geld wordt er nu vijfduizend minder aan subsidie op jaarbasis gegeven. “Entree vragen is geen optie voor ons. We willen het laagdrempelig houden. We zijn echt afhankelijk van sponsors en we zijn nu bezig met de club van vijftien. Mensen die ons vijftien euro per jaar schenken worden vermeld op de website.” Om verder kosten te besparen is het de bedoeling dat er een hooimijt komt waardoor ze grotere hoeveelheden kunnen inkopen en opslaan, wat ook weer kostenbesparend zal zijn.

Maar er is ook behoefte aan twee extra toiletten en wasbakjes buiten zodat de kinderen hun handen kunnen wassen na het spelen. En dan nog de konijnen. In samenwerking met de Dierenbescherming Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht vangt JSP gevonden konijnen op die Amivedi vervolgens in de krant plaatst met een oproep aan de eigenaar om hun konijn op te komen halen. Of de dieren echt gevonden zijn of na aankoop niet leuk meer gevonden worden is moeilijk te achterhalen. “Wij nemen zelf geen konijnen aan van particulieren. Dan moeten ze naar de dierenambulance bellen, anders zouden we er elke week wel vijf bij hebben.” Na castratie van de mannetjes en een gezondheidscontrole worden de konijnen verkocht aan liefhebbers voor twintig euro per stuk. Omdat het gezelschapsdieren zijn liever per twee. Het is echter niet zo dat het een impulsaankoop mag zijn. De aspirant kopers krijgen eerst documentatiemateriaal mee over wat het inhoud om een konijn te bezitten. Wat en hoe veel eten ze? Hoe vaak moet ik het hok schoonmaken, enzovoorts. Er worden geen dieren gefokt op de kinderboerderij. Alleen de vogels krijgen nazaten omdat dat voor vogels een noodzakelijk leefpatroon is. Die worden ook verkocht. Daarnaast zijn er op www.jeugdspeelpark.nl ook een aantal producten te koop die er voor moeten zorgen dat het park ook financieel gezond blijft.

LET OP: Wij zijn op Hemelvaartsdag (17 mei) en met Pinksteren (27 en 28 mei) gesloten.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.