Home » Nieuws » Lokaal » Kas op het dak van het Loket in Zwijndrecht

Kas op het dak van het Loket in Zwijndrecht

Loketdirecteur Chrétien Geertzen showt trots de kas voor de pratijkschool De Sprong op het dak van zijn school.
Kas op het dak van het Loket in Zwijndrecht

Op het dak van het Loket, de Zwijndrechtse school voor beroepsgericht onderwijs zijn voor de praktijkschool nieuwe lokalen en een kas gebouwd.

Zwijndrecht – Het Loket Zwijndrechtse Waard is dé school voor beroepsgericht onderwijs in de Zwijndrechtse Waard. De school herbergt diverse vormen van beroepsgericht onderwijs zoals twee VMBO-scholen, diverse MBO-opleidingen en een praktijkschool. Om alle leerlingen te kunnen huisvesten was na de komst van de praktijkschool De Sprong uitbreiding nodig. Op het dak van het Loket zijn daarom 8 gloednieuwe lokalen en een kas gebouwd.

Praktijkschool De Sprong, niet zo maar een praktijkschool
De Sprong is een zelfstandige school voor praktijkonderwijs, die sinds 1 augustus 2013 in Zwijndrecht in het schoolgebouw van het Loket is gevestigd. “Leerlingen die onze praktijkschool voor voortgezet onderwijs bezoeken zijn niet in staat om een diploma te halen in het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO). Het onderwijs is afgestemd op de individuele mogelijkheden van de leerlingen en tot zover is er weinig of geen verschil met andere soortgelijke praktijkscholen”, vertelt Chrétien Geertzen, directeur van het Loket.

“Wat de praktijkschool De Sprong bijzonder maakt is dat de leerlingen van deze praktijkschool dezelfde kansen krijgen als alle andere leerlingen, die op het Loket studeren. De Sprong is geen aparte school voor kinderen met een leerachterstand binnen het scholencomplex van het Loket, maar vormt een geïntegreerd onderdeel van het Loket. Leerlingen van De Sprong kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van dezelfde faciliteiten als de leerlingen van de VMBO en de MBO opleidingen. Vaak is daarbij sprake van teamwork. Elk lid van het team werkt binnen zijn mogelijkheden mee aan het realiseren van de doelstellingen van het team. Of dat nu het runnen van de cateringkeuken is of het laten draaien van de Loket-winkel.

Dit biedt de leerlingen van De Sprong de mogelijkheid zich aan het niveau van andere leerlingen van het Loket op te trekken en dat leidt in de praktijk vaak tot verbazingwekkend goede resultaten. Leerlingen, die in eerste aanleg worden opgeleid voor een plaats op de arbeidsmarkt blijken regelmatig geschikt voor een vervolgopleiding op een ROC. Wat daarbij erg belangrijk is, is dat de leerlingen van de praktijkschool zich op onze grote school met in totaal zo’n 1.280 leerlingen thuis voelen. En dat doen ze al gauw als ze zien, dat ze op eenzelfde manier worden behandeld als de leerlingen van de andere studierichtingen”.

Nieuwe lokalen en een kas op het dak
Het Loket is een modern onderwijsgebouw, waarvan een deel wordt gehuurd door De Sprong. “De Sprong zat hier tot nu toe alleen met de onderbouwklassen, maar na 1 januari komen daar ook bovenbouwklassen bij. Op dit moment heeft De Sprong 75 leerlingen, maar dat gaan er uiteindelijk 110 worden. We hebben ervoor gekozen De Sprong een eigen, spiksplinternieuwe verdieping te geven, vandaar de verbouwing. Op het dak van het Loket zijn 8 gloednieuwe lokalen – 4 praktijklokalen en 4 theorielokalen – en een kas gebouwd. De 4 theorielokalen zijn voorzien van unieke ‘aanschuifruimtes’, dat zijn ruimtes, waar leerlingen in het zicht van de leraar tijdelijk afgezonderd kunnen worden als de situatie daarom vraagt. Deze ruimtes zijn bovendien voor zorgverleners buiten het klaslokaal om bereikbaar.

De lokalen zijn toegerust met de modernste technieken rondom klimaatbeheersing. De kas, waar planten en groenten gaan worden gekweekt, voorziet in een behoefte om de leerlingen voor te bereiden op werk in de sector Groen. We denken daarbij aan de vele tuincentra maar ook aan biologische voedselbereiding, want in de plint van ons onderwijsgebouw beheren zij ook onze interne en externe catering en restaurant met terras”.

Na de kerstvakantie worden de nieuwe lokalen in gebruik genomen. “Wij streven naar een officiële opening eind januari, begin februari. Een definitieve datum is echter nog niet geprikt, maar dat het een spektakel gaat worden is nu al zeker!”, aldus een bevlogen directeur van het Loket, die voor de gelegenheid graag op de foto gaat bij ‘zijn’ kas op het dak van de school met een fantastisch uitzicht op Zwijndrecht en Dordrecht.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.