Home » Nieuws » Lokaal » Kledingbank Zwijndrecht officieel geopend

Kledingbank Zwijndrecht officieel geopend

Met het onthullen van twee paspoppen openen burgermeesters Dominic Schrijer (Zwijndrecht) en Jan Heijkoop (Hendrik-Ido-Ambacht) de Kledingbank Zwijndrecht
Kledingbank Zwijndrecht officieel geopend
Fotografie: José de Jong

Iedereen welkom om garderobe aan te vullen

Door: José de Jong

Zwijndrecht – Even shoppen, voor de één een vanzelfsprekend en misschien wel maandelijks terugkerende gebeurtenis, maar voor sommigen iets om naar uit te kijken. Behoeftigden in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht konden voor levensmiddelen al terecht bij de Voedselbank. Sinds afgelopen woensdag kunnen ze onbezorgd hun garderobe aanvullen bij de Kledingbank in de oude Dolfijnschool.

‘Als je hulp nodig hebt, betekent dat niet dat je gefaald hebt. Het betekent dat je niet alleen staat,’ aldus Dominic Schrijer, burgermeester van Zwijndrecht. Zijn Ambachtse collega Jan Heijkoop vult aan: ‘Het is mooi om te zien dat zoveel burgers van de Zwijndrechtse Waard het voor minderbedeelden mogelijk maken toch iets moois te kopen.’ Met deze woorden openden de burgervaders 28 september de gloednieuwe Kledingbank Zwijndrecht in de wijk Kort Ambacht. Om hun woorden symbolisch bij te staan onthulden ze twee paspoppen die van top tot teen gekleed waren in gedoneerde kleding.

Voor iedereen geopend
De Kledingbank is er voor iedereen in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Dinsdag tot en met donderdag van 13:30 uur tot 16:00 kunnen mensen met een te laag besteedbaar inkomen uit de Zwijndrechtse Waard kleding “kopen”. Elke tweede en vierde zaterdag is de winkel geopend voor geheel Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht voor inkopen met een donatie. Die donatie is hard nodig. Niet alleen maakt het initiatief kosten voor huisvesting, verzekeringen en dergelijke, ook heeft het meer ambities. Items zoals ondergoed en schoenen zijn ook broodnodig en moeten aan het assortiment toegevoegd worden. En graag willen ze de goede Sint helpen om kinderen te verrassen met kadootjes rond 5 december. Donaties worden dus zeer op prijs gesteld.

Twee zielen, één gedachte
Begin dit jaar werd de basis voor dit samenwerkingsverband gelegd. Met de komst van vluchtelingen uit Syrië, die tijdelijk gehuisvest werden in de flats aan de Hobbemastraat, zamelden diverse kerken kleding in. Er werd zoveel gedoneerd dat er na het vertrek van de Syriërs ruimschoots kleding over was.
Wijkvereniging Nederhoven organiseerde jarenlang de welbekende halfjaarlijkse kledingbeurs. Hier kon iedereen met een kleine portemonnee terecht voor een aanvulling van de zomer- of wintergarderobe. Maar na afloop van de beurzen bleef de organisatie met veel kleding zitten die dan weer aan goede doelen werd gedoneerd. Alle partijen besloten daarom de handen ineen te slaan en in navolging van de Voedselbank een Kledingbank in Zwijndrecht te openen. En na twee maanden proefdraaien is hij dan nu officieel geopend.

Een glimlach als betaling
Ruim 40 vrijwilligers werken bij het groeiende initiatief. Alle ingezamelde kleding sorteren zij inpandig. In één klaslokaal aan de Sumatralaan nummer 60 is een heuse winkel ingericht compleet met paskamers. Zo hoopt de Kledingbank mensen met een kleine beurs te verblijden met “nieuwe” kleding. En wanneer zijn de vrijwilligers verheugd? ‘Wij zijn pas blij als we mensen met een lach op hun gezicht de winkel zien verlaten,’ aldus de trotse voorzitter Elbert Vissers.

Voor meer informatie en om te weten hoe u in aanmerking komt voor de Kledingbank gaat u naar kledingbank-zwijndrecht.nl.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.