Home » Nieuws » Lokaal » Koninklijke onderscheiding voor Ambachters

Koninklijke onderscheiding voor Ambachters

Zes Ambachters kregen dit jaar een koninklijke onderscheiding (vlnr: mw Willi Al-Hilli-Pronk, mw Els van der Vlies-Ligthart, mw Ineke van der Berg, burgemeester Jan Heijkoop, mw Alie Valk-den Hoed, dhr Hans Neijman, dhr Ed Lips).
Koninklijke onderscheiding voor Ambachters

H.I.Ambacht – Zes dorpsgenoten werden woensdag 26 april met een smoesje ‘weggelokt’ naar het gemeentehuis, alwaar familie en bekenden op hen wachtten. De blijdschap was groot toen duidelijk werd, dat burgemeester Jan Heijkoop voor het selecte gezelschap een lintje had klaarliggen.

“Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd”.., Met die woorden, gevolgd door het afroepen van de namen, werd voor zes Ambachters duidelijk dat zij met het opspelden van de koninklijke onderscheiding zich voortaan lid in de Orde van Oranje-Nassau mogen noemen. In de raadszaal van het gemeentehuis werden zij woensdag in het zonnetje gezet. Zij ontvingen een lintje ter gelegenheid van Koningsdag wegens hun ‘meer dan bovengemiddelde inzet voor de samenleving als vrijwilliger’.

Feest der Waardering
“Sommigen waren verrast en enkelen hadden een vermoeden wat hen te wachten stond . Dit is het Feest van de Waardering . Het feit dat de koning zijn naam eraan verbindt, maakt het extra speciaal”. Met deze woorden richtte burgemeester Heijkoop zich tot de uitverkorenen in de volle raadszaal. Heijkoop gaf met zijn oranje das en een pochet in dezelfde vrolijke kleur een koninklijke uitstraling aan de feestelijke gebeurtenis en wist de officiële uitreiking naar een gemoedelijke sfeer te tillen.

Benoemingen
Tot lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd:

Mevrouw D. (Ineke) van den Berg-van der Meulen
Mevrouw van den Berg is vanaf 1994 actief voor de Stichting Meiling. Deze vrijwilligersorganisatie ondersteunt en bemiddelt bij interlandelijke adoptie. Mevrouw Van den Berg is landencontactpersoon voor China. Zij begeleidt en ondersteunt aspirant-adoptieouders bij het adoptieproces. Ze begeleidt de ouders bij het samenstellen van het adoptiedossier, biedt dag en nacht een luisterend oor en reist mee naar China om de kinderen op te halen. In China heeft zij er haar handen vol aan om alles in goede banen te leiden en eventuele problemen op te lossen. Niet voor niets wordt zij ‘Moeder China’ van Meiling genoemd. Ze werkte mee aan het RTL4 programma ‘Met open armen’; een reality serie over adoptie met Natasja Froger, die bij de uitreiking aanwezig was.

Mevrouw W. (Willi) Al-Hilli-Pronk
Mevrouw Al-Hilli is meer dan 20 jaar bestuurslid van de gymnastiekvereniging D.V.O. Dordrecht. Ze houdt de ledenadministratie van ruim 1000 leden bij, regelt alles rondom de vergaderingen, verzorgt alle correspondentie en houdt de jaarlijkse jubilarissen e.d. in de gaten. Ook is zij samen met haar echtgenoot actief bij de organisatie van diverse evenementen binnen de vereniging. Mevrouw Al-Hilli beschouwt D.V.O. als haar familie en ze is nog steeds wekelijks tientallen uren te vinden achter haar pc of bij de club. Met haar 78 jaar zet ze zich nog steeds met onverminderde inzet in voor de vereniging.

De heer E.G.A. (Ed) Lips
De heer Lips is 8 jaar raadslid geweest en daarna burgerraadslid geworden voor D’66 in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn brede kennis van financiële zaken. Kennis die hij ook heeft ingezet voor de toenmalige Ambachtse hockeyvereniging A.M.C.H. In de acht jaar dat hij penningmeester en vervolgens voorzitter was, heeft zijn inzet er mede voor gezorgd dat de vereniging als eerste in de regio kon beschikken over een kunstgrasveld zonder enorme verhoging van de contributie. Ook voor de Lions club is hij jaren actief geweest en het regionaal patiënten consumenten platform (RPCP) kon eveneens op zijn financiële expertise rekenen. Naast een fulltime baan vond de heer Lips naast zijn vrijwilligerswerk ook nog tijd om zijn medemens te helpen. Nog steeds is hij voor velen in zijn omgeving een onmisbare mantelzorger.

Mevrouw A. (Alie) Valk-den Hoed
Mevrouw Valk is ruim 25 jaar jaar actief als vrijwilligster voor jong en oud in onze gemeente. Zo was zij 20 jaar leidster van de meisjesclub bij de Hervormde Jeugd Federatie. Sinds 1991 maakt zij deel uit van de plaatselijke Unie van Vrijwilligers (UVV). Zij wordt ingezet bij diverse activiteiten en zorgt ook voor aandacht bij lief en leed van de vrijwilligers van het UVV. Zij heeft een aantal malen zieken verzorgd in het Rode Kruis zorghotel ‘IJsselvliedt’. Mevrouw Valk is een echte motivator en stimulator bij de organisatie van activiteiten. Met veel enthousiasme weet zij jong én oud aan te zetten tot het leveren van optimale prestaties.

Mevrouw N.M.E. (Els) van der Vlies-Ligthart
Mevrouw van der Vlies doet al vrijwilligerswerk sinds zij in 1972 in het huwelijk trad en stopte met betaald werk. Zo was zij bestuurslid van de bibliotheek en leidster van de meisjesvereniging
Gereformeerde Gemeente in Rijssen, voorzitter van de Hartstichting afd. Dordrecht, actief voor de Nierstichting, meerdere keren collectant voor diverse stichtingen en schreef en regisseerde zij musicals voor de Vakantie Bijbelweek van de Hervormde Gemeente Oostendam. Voor deze gemeente is zij sinds 2011 penningmeester van de vrouwenvereniging Sifra. Mevrouw Van der Vlies is als afgevaardigde aanwezig op regionale en landelijke bijeenkomsten. Ze heeft een aantal jaren het secretariaat vervuld voor de Stichting Duyschot Concerten. Ze maakt al tientallen jaren deel uit van het bestuur van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Patiëntenvereniging en vertegenwoordigt de vereniging ook in de regio en bij landelijke bijeenkomsten. Men omschrijft haar als sociaal, betrokken, enthousiast, een echt familiemens met humor en doorzettingsvermogen.

De heer J.P. (Hans) Neijman
We kennen de heer Neijman als burgerraadslid voor D’66 in Hendrik-Ido-Ambacht. Maar zijn maatschappelijke betrokkenheid en inzet blijkt uit veel meer activiteiten. Na een start als chauffeur in 1980 werd de heer Neijman penningmeester van de Dierenambulance Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht. Als bestuurslid was hij verantwoordelijk voor het financiële beleid en de ontwikkeling van de stichting. Hij had een belangrijke rol bij de fusie van stichtingen waaruit de grootste organisatie voor transport van dieren in noodsituaties in Nederland is ontstaan, met een meldkamer die permanent bezet is. Met zijn gedegen kennis van juridische en belastingtechnische zaken heeft hij zich ook ingezet voor de landelijke dierenbescherming. De heer Neijman was ook 20 jaar lang actief voor Sociëteit Het Trefpunt in Zwijndrecht. Hij maakte jarenlang deel uit van de Zwijndrechtse carnavalsstichting De Peebossers, waarbij hij verpleeg- en bejaardentehuizen, zieken en scholen bezocht.

Tekst Jacqueline van Dalen
Foto’s: Jacqueline van Dalen/Rosanne Schellekens

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.