Home » Nieuws » Lokaal » Luilakdag in Hendrik-Ido-Ambacht?

Luilakdag in Hendrik-Ido-Ambacht?

Op luilakdag worden conservenblikjes aan touwtjes achter de fiets gebonden om lawaai te maken
Luilakdag in Hendrik-Ido-Ambacht?

Op Luilakdag worden van oudsher langslapers met veel lawaai wakker gemaakt

H.I.Ambacht – Op zaterdag 3 juni a.s. wordt in een aantal plaatsen in Nederland weer Luilak gevierd. Op Luilakdag worden van oudsher langslapers met veel lawaai wakker gemaakt. Hoewel Luilak in dit deel van Nederland een niet zo bekend evenement is, roept het bij uw redacteur herinneringen op. Aan zijn jeugd en aan Koningsdag.

Jeugdherinneringen aan Luilakdag
Als 12-jarige jongen trok ik op de zaterdagochtend vóór Pinksteren samen met mijn klasgenootjes van de lagere school ‘s morgens om 6.00 uur de wijk Geuzenveld in Amsterdam, waar we toen woonden, in. We werden begeleid door de meester van onze klas. Luilak mocht alleen worden gevierd als dat onder toezicht gebeurde en volgens het openbare gezag waren de schoolleraren daartoe dè aangewezen personen. We liepen keurig twee aan twee in de rij zoals we bij het dagelijkse binnengaan van de school gewend waren.

Aan touwtjes hadden wij lege conservenblikjes vastgemaakt, die we achter ons aan sleepten. We maakten daarmee flink wat lawaai, zeker omdat het geluid van de blikjes door de hoge flatgebouwen, waaruit onze wijk bestond ruim werd weerkaatst en naar mijn idee zelfs werd versterkt. Om de stemming erin te houden zongen we onder leiding van de meester de tijdens onze zanglessen in de weken daarvoor ingestudeerde marsliederen. Vooral het ‘Potje met vet’ is mij lang bijgebleven. Binnen het half uur hadden we de stad achter ons gelaten en liepen we luid zingend de polder in, waar maar weinig te beleven viel. De touwen en de blikjes werden dan ook al snel van de hand gedaan. Na ongeveer een uur hielden we stil en werden we voorzien van appels en een have liter melk. Het waren de jaren ’60, de tijd van Joris Driepinter en de Melkbrigadiertjes!

Terug ging het allemaal een stuk rustiger. We werden toch wel een beetje moe en ons zangrepertoire was uitgeput. Het ‘Potje met vet’ was helemaal op. Terug in de stad was de lol eraf. We hadden niks meer om lawaai mee te maken en we wilden gewoon naar huis. Pas veel later heb ik begrepen, dat het in die tijd, in schoolverband georganiseerd vieren van Luilakdag alleen maar tot doel had de lieve jeugd zo snel mogelijk de stad uit te loodsen, zodat zij de gegoede burgers zo weinig mogelijk overlast konden bezorgen en deze zo lang mogelijk konden uitslapen. De luilakken!

Luilakdag in Hendrik-Ido-Ambacht?
Volgens Wikipedia is Luilak een feest dat vooral in Noord-Holland wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren: “Met Luilak worden van oudsher langslapers bespot en wakker gemaakt. Luilak wordt vooral door jongeren gevierd. Ze staan zeer vroeg op en proberen iedereen wakker te maken. Groepen schreeuwende jongeren scheuren op fietsen en brommers door de wijk, een lang touw achter hun voertuig aan slepend met potten, pannen, blikken en andere dingen die lawaai maken”.

Toen ik dit las moest ik terugdenken aan de ochtend van Koningsdag, afgelopen 27 april. Groepen jongeren scheurden al vanaf 0.00 uur ‘s nachts op brommers en scooters zonder knalpijpen door Ambacht met het doel iedereen in Hendrik-Ido-Ambacht wakker te maken. “Kent Hendrik-Ido-Ambacht hiermee zijn eigen Luilakdag?”, zo vroeg ik me af. En meteen daarna: “Kan het openbaar gezag in Ambacht dan ook geen manier bedenken om de geluidsoverlast op de Ambachtse Luilakdag te beperken, zo niet geheel te voorkomen? Of kunnen ze dat alleen in Amsterdam?”.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.