Home » Nieuws » Lokaal » Nextdoor Buurtapp versterkt Buurtpreventie in Hendrik-Ido-Ambacht

Nextdoor Buurtapp versterkt Buurtpreventie in Hendrik-Ido-Ambacht

Van links naar rechts: Pieter Cats, Patrick Langendoen en Gertjan Kleinbloesem.
Nextdoor Buurtapp versterkt Buurtpreventie in Hendrik-Ido-Ambacht

H.I.Ambacht – Veel gemeenten in Nederland proberen met WhatsApp-groepen buurtpreventieteams te versterken. Dat valt helaas tegen. Hendrik-Ido Ambacht vormt een gunstige uitzondering, zeker sinds de WhatsApp-groepen zijn vervangen door de Nextdoor Buurtapp. “Eén ding is zeker; de basis moet goed zijn”, verzekert Gertjan Kleinboesem, algemeen coördinator van Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht.

Voordat het over Nextdoor Buurtapp gaat, vertelt Gertjan Kleinboesem over deze basis: “Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht heeft rechtstreeks contact met de politie en dat is tweerichtingsverkeer. Wij melden aan de politie wat wij zien en ervaren, omgekeerd waarschuwt de politie ons als er trends zichtbaar zijn die wij extra in de gaten moeten houden. Daarnaast is er contact met wijkgericht en buurtwerk, Rhiant Woningbouwvereniging en de brandweer. Die samenwerking is van groot belang. We letten op van alles; of auto’s, deuren en tuinpoorten wel goed zijn afgesloten en ook een schuine stoeptegel of kapotte verlichting signaleren we, maar uiteraard letten we ook op verdachte personen en situaties. Ons team bestaat uit 36 actieve deelnemers, in de leeftijd van 18 tot 72 jaar. We worden actief gesteund door de gemeente, die faciliteert onder andere onze jaarlijkse reanimatiecursus zodat we kunnen ingrijpen als dat nodig is. Signaleren, alarmeren en noteren daar gaat het om en zichtbaar aanwezig zijn werkt preventief, dat is zeker.”

Keuze voor Nextdoor Buurtapp
Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht werkte aanvankelijk ook met WhatsApp-groepen, maar communicatie en coördinatie bleek in de praktijk moeilijk omdat elke WhatsApp-groep op zich stond. Tijdens een bijeenkomst van de gemeente leerden Kleinbloesem en WhatsApp beheerder Patrick Langendoen Pieter Cats kennen. Cats is inwoner van Volgerlanden West en kwam met de gemeente in contact om het initiatief van WhatsApp groepen in Hendrik-Ido-Ambacht te bekijken. Omdat deze groepen niet toereikend waren voor de wensen van buurtpreventie, is er besloten om alternatieven te zoeken.

Kleinbloesem kwam via LinkedIn in contact met Tamar Van De Paal, countrymanager van Nextdoor. Het van oorsprong Amerikaanse Nextdoor is een op zichzelf staand systeem dat prima toepasbaar bleek voor het doel. Het is een App gericht op sociale cohesie, buurtpreventie vormt daar een onderdeel van. Maar evengoed wordt de App gebruikt om spullen te ruilen of te verkopen op niet commerciële basis of om onderling te chatten tussen de buren in de wijk. Elke buurt kent een zogeheten Toplid; iemand die als toezichthouder fungeert zodat de Buurtapp vrij van ongewenste berichten blijft. “Het uitzonderlijke in Hendrik-Ido-Ambacht is dat de hele gemeente is afgedekt, er zijn geen blind spots” aldus Pieter Cats, Toplid voor Volgerlanden West. Dat kwam inderdaad doordat het voorwerk al was gedaan door Buurtpreventie. Het enthousiasme heeft stimulerend gewerkt, waardoor de Nextdoor Buurtapp in ons dorp nu al ruim 1.200 leden kent. Zoals in de column in het Gemeente Nieuws van de gemeente op 24 februari 2016 in de huis-aan-huisbladen valt te lezen, vindt burgemeester Jan Heijkoop de Nextdoor buurtapp een interessante ontwikkeling en heeft hij zich achter het initiatief geschaard. Niet zo vreemd, want deze gemeente mag trots zijn een van de veiligste gemeenten van de Drechtsteden te zijn.

Smartphone
De Nextdoor Buurtapp is allesbehalve een vervanging van Buurtpreventie, maar wel een belangrijke versterking door vermenging van de sociale functie en preventie. De App werkt vlekkeloos op Android en Apple besturingssystemen en zit grafisch knap in elkaar. De kaartfunctie is erg mooi en de functionaliteiten die de Nextdoor App biedt, zijn goed bedacht. Gebruikers van Nextdoor kunnen verschillende soorten berichten plaatsen. Dit kunnen informatieve berichten zijn, maar ook dringende waarschuwingen waardoor op eenvoudige wijze de buren gealarmeerd worden via de App op de mobiele telefoon. Via de instellingen kan zelf bepaald worden welke berichten weergeven worden zodat men geen stroom van berichten krijgt die voor hen niet interessant zijn.

Overstijgende berichten als vermissing of een inbraakgolf in de gemeente komen echter wel door. Er zijn inmiddels acht Topleden, onder wie Gertjan Kleinbloesem, Patrick Langendoen en Pieter Cats. Bijzonder is dat nieuwe deelnemers aan deze buurtapp kunnen worden geverifieerd, waardoor niemand anoniem kan toetreden; het systeem moet door en door betrouwbaar zijn. Als je elkaar in het echt tegenkomt ben je immers ook niet anoniem; alle deelnemers zijn elkaars buren. Wie zich aanmeldt via www.nextdoor.nl krijgt een kaart op het huisadres toegestuurd met daarop een persoonlijke code. Pieter Cats: “Met die persoonlijke code wordt gewaarborgd dat alleen de nieuwe deelnemer en zijn of haar buren op de buurtapp zichtbaar zijn voor elkaar.” Hendrik-Ido-Ambacht is er vroeg bij geweest en kan als een van de weinige gemeenten in Nederland bogen op een volledig dekkend systeem. Kleinbloesem: “Nextdoor is daarbij geen doel op zich, we maken gebruik van deze App omdat het zo goed werkt.”

Kwaliteit
Nextdoor is in korte tijd een waardevolle informatiebron geworden van wat er leeft in alle wijken in de gemeente. Natuurlijk zijn meer leden welkom, maar ook dat is geen doel op zich. Kleinbloesem: “Wij gaan niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Wij zien liever nieuwe leden die op lange termijn met ons meewerken dan nieuwe leden die het als een bevlieging zien. Zoals Pieter Cats zegt: “Je buurt blijft je buurt, Er gebeurt genoeg in de wereld om je druk over te maken, maar wat er in je eigen buurt gebeurt, dat heeft rechtstreeks invloed op je dagelijks leven.”

Aanmelden voor de gratis Nextdoor BuurtApp: www.nextdoor.nl. Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventiehiambacht.nl.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.