Home » Nieuws » Lokaal » Zwijndrecht komt op stoom

Zwijndrecht komt op stoom

Zwijndrecht komt op stoom
Fotografie: Robin & Per Bos

In het eerste weekend van juni wordt in Dordrecht voor de 15e keer het grootste stoomevenement van Europa georganiseerd: Dordt in Stoom. Dit is een meerdaagse openluchttentoonstelling van alle mogelijke op stoom werkende originele schepen, voertuigen, machines en apparaten die aan het eind van de 18e eeuw zorgden voor een industriële revolutie. Er worden bij dit evenement dit jaar wederom zo’n 250.000 bezoekers verwacht.

Zwijndrecht stoomt mee op zaterdag 2 en zondag 3 juni
Tot aan dit jaar vond dit evenement vooral op Dordtse bodem plaats. De ervaring leert dat een groot aantal bezoekers gebruik maakt van de waterbusverbinding van Zwijndrecht naar de Dordtse binnenstad. Vanuit de vorig jaar opgerichte Ondernemersvereniging Oude Maas (OOM) kwam het initiatief om dit jaar bij dit grootse evenement aan te sluiten, zodat vanaf de Zwijndrechtse kade alvast een bruisend voorproefje te beleven valt. OOM heeft voor het grootste gedeelte van het sponsorgeld gezorgd. Samen met andere sponsors, zoals de gemeente Zwijndrecht en een aantal andere Zwijndrechtse bedrijven, kan dit evenement door worden gerealiseerd. In goed overleg met de organisatie van Dordt in Stoom heeft een aantal leden van OOM een leuk en gevarieerd programma bedacht.

Stoomtreintje voor de kinderen
Er komen terrassen aan het water, een kinderdraaimolen, suikerspin en op zondag een demonstratie van modelboten. Shantykoren De Brulboei en De Admiraliteit zingen er op los en er is een kleine markt met oude ambachten. Zelfs een op stoom werkend treintje waarin kinderen gratis een ritje kunnen maken, is van de partij. Het geheel wordt omlijst door historische vrachtwagens en uiteraard ontbreekt een draaiorgel niet.
Op de rivier varen regelmatig stoomschepen voorbij: een spectaculair gezicht. Het belooft een feestelijk evenement te worden voor alle inwoners van en bezoekers aan Zwijndrecht. Dit alles gebeurt op zaterdag 2 en zondag 3 juni tussen 10.00 en 17.00 uur aan het Veerplein, Maasplein en Zomerlust.

Burgemeester Scholten geeft op zaterdag om ca. 10.00 uur op het Veerplein op toepasselijke wijze het startsein van het evenement.

Kort samengevat: Dordt in Stoom 2012 start in Zwijndrecht!

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.