Home » Nieuws » Lokaal » Zwijndrecht krijgt zijn Kledingbank

Zwijndrecht krijgt zijn Kledingbank

Elbert Vissers inspecteert de ingeleverde kleding van de Kledingbank-Zwijndrecht, die naar verwachting begin juni van start gaat.
Zwijndrecht krijgt zijn Kledingbank

De Kledingbank Zwijndrecht is een vrijwilligersinitiatief vanuit de Caritas Zwijndrechtse Waard om de arme kant van Zwijndrecht te helpen

Door: Jan O’teur

Zwijndrecht – Op 1 januari 2016 maakten 973 inwoners van Zwijndrecht gebruik van een bijstandsuitkering. Dat betekent dat deze inwoners geen geld genoeg hebben om de huur, eten, drinken, kleding, ziektekostenverzekering, gas, water en licht te betalen. Het aantal inwoners zonder bijstandsuitkering, maar met een laag inkomen is nog veel groter. Al deze inwoners van Zwijndrecht kunnen binnenkort gebruik maken van de Kledingbank.

Armoe in Zwijndrecht
“Er is meer armoe in Zwijndrecht dan je op het eerste oog zou zeggen”, vertelt Elbert Vissers, voorzitter van de Stichting Kledingbank Zwijndrecht in het oude schoolgebouw aan de Balistraat in Zwijndrecht, waar een aantal vrijwilligers hard bezig is om een ‘een modezaak, maar dan zonder kassa’ in te richten. “Het aantal inwoners met een bijstandsuitkering geeft namelijk geen goed beeld van de werkelijke armoe in Zwijndrecht”, vervolgt hij. “Mensen met een bijstandsuitkering krijgen alle mogelijke voordeeltjes in de vorm van bijvoorbeeld kwijtscheldingen voor gemeentelijke belastingen en kortingen op een aantal diensten en producten. Mensen met een inkomen, dat iets boven het bijstandsniveau ligt hebben deze voordelen niet en hebben daardoor netto minder te besteden dan iemand met een bijstandsuitkering”. Alles bij elkaar schat Elbert het aantal inwoners in Zwijndrecht, dat in een armoedesituatie verkeert in op 3.000 – 4.000. “Voor deze groep Zwijndrechtenaren is de Kledingbank bedoeld”, aldus Elbert Vissers.

Waarom een Kledingbank?
Eén van de eerste dingen, waarop mensen met een laag inkomen besparen, zo blijkt uit onderzoek onder deze doelgroep, is de aanschaf van kleding. En dat terwijl kleding in onze tegenwoordige samenleving van essentieel belang is.

Immers, er goed uitzien is ontzettend belangrijk:
– goede kleding versterkt je gevoel van eigenwaarde
– de eerste indruk van iemand is belangrijk: hoe kom je over? ben je betrouwbaar? Bij voorbeeld bij een sollicitatie
– voor kinderen op school: hoor je erbij of word je buitengesloten?
– bij deelname en perspectief in de maatschappij: iemand die er ‘niet uitziet’ wordt niet gauw als volwaardig geaccepteerd

Een bijkomend belangrijk voordeel van het gratis verstrekken van kleding via de Kledingbank is dat door de deelnemers ‘extra’ geld kan worden besteed aan bijvoorbeeld de vervanging van meubilair, vakantie, viering van verjaardagen, warme maaltijden of verwarming. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Een ander aspect van de kledingbank is dat kleding die in winkels niet verkocht wordt en kleding die bij mensen thuis in de kast ligt, bij de kledingbank een nieuwe bestemming krijgt. De kledingbank streeft naar een aanbod van 30% nieuwe kleding en 70% gebruikte goede en modieuze kleding.

Hoe gaat de Kledingbank-Zwijndrecht werken?

De Kledingbank-Zwijndrecht reageert op signalen van door haar geselecteerde hulpverlenende instanties, zoals:
– Vivera wijkteams,
– Graag Gedaan,
– Voedselbank Zwijndrecht
– Andere partners waarmee nog afspraken moeten worden gemaakt

De toetsing wie in aanmerking komt voor de Kledingbank wordt dus niet door de Kledingbank zelf gedaan, maar door andere instanties. Deze instanties controleren of aan de voorwaarden voor deelname aan de Kledingbank wordt voldaan en zorgen voor een verwijsbrief. Bezoekers zoeken via de mail of telefonisch contact met de Kledingbank en worden door de Kledingbank vervolgens uitgenodigd voor een bezoek aan de Kledingbank-Zwijndrecht.

Kleding, vrijwilligers en sponsors zijn van harte welkom
Elbert Vissers verwacht, dat de Kledingbank begin juni van start gaat. Daar op vooruitlopend wil hij nu al een oproep doen om gebruikte kleding in te komen leveren. Dat kan op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in de oude school aan de Balistraat in Zwijndrecht.
Tevens wil hij graag een oproep doen voor vrijwilligers en sponsoren. “We hebben nu al een klein team trouwe vrijwilligers, maar voor het sorteren van kleding en het helpen in de winkel kunnen we best nog wel een flink aantal vrijwilligers gebruiken”, aldus een enthousiaste Elbert Vissers.

Hoewel de Kledingbank geheel op onbetaalde vrijwilligers draait moet zij toch ook kosten maken voor onder meer de huur en inrichting van de kledingzaak. En dat geldt ook voor de inkoop van overtollige nieuwe kleding, die weliswaar voor zeer lage prijzen, maar niet voor niks kan worden aangeschaft. Wilt u de Kledingbank-Zwijndrecht steunen, hetzij als vrijwilliger hetzij als sponsor, dan kunt u zich aanmelden via het Email-adres van de Kledingbank info@kledingbank-zwijndrecht.nl

Meer informatie over de Kledingbank-Zwijndrecht kunt u vinden op de site www.kledingbank-zwijndrecht.nl

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.