Wethouder Ronald de Meij schonk directeur Yvonne Zuidgeest tol als symbool voor de wendbaarheid van Diverz.
Wethouder Ronald de Meij schonk directeur Yvonne Zuidgeest tol als symbool voor de wendbaarheid van Diverz. Foto: Trudy Wehrmeijer

Jubilerend Diverz is voor iedereen

Mens en Maatschappij

Met kleine stapjes ervoor zorgen dat wonen en leven in Zwijndrecht voor iedereen een beetje beter wordt. Dat is waar Diverz zich dagelijks voor inzet. Directeur Yvonne Zuidgeest vertelde en uitte het met passie en enthousiasme tijdens de informele viering van het vijfjarig bestaan van Diverz.

Die jubileumviering was geen stijve bijeenkomst maar een vrolijke manier om met samenwerkingspartners, vrijwilligers en professionals van Diverz stil te staan bij de mijlpalen van Diverz. Het was een viering van het nieuwe Diverz, zoals dat vijf jaar geleden ontstond door het in elkaar opgaan van welzijnsorganisatie Diverz en SWOZ (de organisatie voor hulp en ondersteuning van ouderen). De gekozen mijlpalen waarbij stil werd gestaan waren Sociaal contact, samenwerken, vrijwilligers, duurzaamheid en innovatie. Sindsdien zet Diverz zich in voor alle inwoners van Zwijndrecht, van jong tot oud. De organisatie heeft daarvoor o.a. negen wijklocaties ter beschikking, waar wekelijks van alles wordt georganiseerd. “Mensen komen zo bij ons binnen maar leren ook onze vrijwilligers kennen. Als mensen vragen of problemen hebben, is de weg dan vaak kort om die te beantwoorden of de weg te wijzen naar oplossingen”, zegt Zuidgeest.

De jubileumbijeenkomst stond geheel in het teken van het verstevigen van de contacten door hen mee te nemen in het verhaal van Diverz. Dat begon al bij binnenkomst, waarbij iedereen een prei, paprika of wortel in de handen kreeg met het verzoek die klein te snijden. Van alle groenten maakte vrijwilliger en kok Jason een heerlijke soep. Het was een metafoor voor een van de mijlpalen van Diverz: samenwerken en eten verbindt. Een andere mijlpaal van Diverz vormen de 350 vrijwilligers, op wie de organisatie een beroep kan doen, de drijvende kracht binnen de organisatie, aldus de gespreksleider van de avond. Bij elkaar werken ze 9000 uur voor Diverz, wat een waarde vertegenwoordigt van 180.000 euro. Zwijndrechtvoorelkaar is hierin als vrijwilligersplatform dé verbindende factor. Een aantal van die vrijwilligers vertelde tijdens de avond over hun ervaringen. Om de inzet van Diverz voor duurzaamheid, onder andere door via energiecoaches en fixbrigades concrete hulp te bieden, te verduidelijken kon iedereen een vingerafdruk op een grote schaal laten maken. Het sociale contact dat Diverz op allerlei gebied biedt, werd ludiek duidelijk gemaakt door twee mensen die gratis knuffels uitdeelden. Diverz wil ook innovatief en wendbaar zijn. “We moeten flexibel omgaan met veranderingen in de maatschappij”, stelde Zuidgeest.
Wethouder Ronald de Meij prees Diverz als ‘een robuuste organisatie waar je afspraken mee kan maken en een onmisbaar onderdeel van de Zwijndrechtse samenleving’. Voor de toekomst ziet hij graag aandacht voor de jeugd. Voor de gemeente is Diverz ook belangrijk op het gebied van preventie. De organisatie signaleert vaak waar problemen liggen. Hij overhandigde Yvonne Zuidgeest een tol als symbool voor de wendbaarheid van Diverz en de mogelijkheid om in alle hoeken van de samenleving te komen.
Yvonne Zuidgeest stelde met nadruk de gelaagdheid van Diverz belangrijk te vinden. “Soms is een activiteit een doel op zich maar vaak is het ook een middel om met mensen in contact te komen. We vieren graag kleine successen, want met kleine stapjes kom je weer bij een volgende stap”. Ze maakte duidelijk dat het werk van Diverz daardoor vaak complex is ‘maar we doen het met elkaar’.

Heel persoonlijk vertelde zij dat zij in haar werk wordt geïnspireerd door haar dochter, die een beperking heeft. “We sluiten vaak mensen uit en dat raakt me. Ik wil me er voor inzetten dat iedereen mee mag doen”.

Tekst: Trudy Wehrmeijer

Afbeelding
Afbeelding

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.