Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Alzheimer, er over praten helpt

Alzheimer, er over praten helpt

Alzheimer, er over praten helpt

Zwijndrecht – Het Alzheimer Café in Zwijndrecht is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en anderen zijn van harte welkom. De gasten van het Café praten met elkaar over dingen, die ze mee maken op het gebied van het omgaan met of verzorgen van iemand met dementie. En dat allemaal in een gemoedelijke sfeer.

Steeds meer mensen met dementie
“In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie en dit aantal zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040”, vertelt Carla van der Slot, coördinator van het Alzheimer Café in Zwijndrecht. “Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. Van de mensen boven de 65 jaar heeft ruim 10% dementie. Van de mensen boven de 80 jaar ruim 20% en van de mensen boven de 90 jaar ruim 40%. Van de 270.000 mensen met dementie woont 70% nog gewoon thuis. Dat houdt in, dat zij in hoge mate afhankelijk zijn van hun naaste omgeving, hun man of vrouw, hun kinderen, hun buren of kennissen. Veel van deze mensen vinden het moeilijk om te praten over wat er mis is met zich zelf of met hun naaste. Het klinkt raar, maar sommige mensen schamen zich er zelfs voor, dat hen dit overkomt. Voor deze mensen is er het Alzheimer Café”.

Iedereen is welkom in het Alzheimer Café
“In het Alzheimer Café is er begrip voor de patiënt, maar ook voor de naasten”, neemt Petra van der Heiden, één van de 2 nieuwe gespreksleiders, het gesprek over. “Je kan er tips krijgen en horen hoe anderen de voorkomende problemen aanpakken. Je kan er met lotgenoten praten en dan weet je zeker, dat je begrepen wordt. Daarnaast krijg je veel informatie op de café-avonden in de vorm van brochures en folders, maar ook van deskundige gastsprekers, die over verschillende aspecten van de ziekte komen praten. Tevens zijn er elke avond deskundigen van verschillende organisaties aanwezig, zoals een casemanager van de Swinhove Groep en medewerkers van Zichtbare Schakel, Vivera, MEE, De Blije Borgh en de SWOZ, die antwoord op jouw vragen kunnen geven. Vooral voor mensen, die nog beginnend dementerend zijn is het belangrijk om samen met hun familie onze café-avonden te bezoeken. Juist in dat stadium is er een grote behoefte aan het krijgen van informatie!”. “Maar denk nu niet, dat de avonden in het Alzheimer Café alleen maar op het geven van informatie zijn gericht”, voegt Rob Oosterbaan, de tweede nieuwe gespreksleider, hier aan toe. “Behalve informatief zijn deze avonden ook heel gezellig. Het is voor de patiënt gewoon een avondje lekker uit zijn, samen met je partner, je kinderen of je mantelzorger. Met een muziekje, een hapje en een drankje. Iedereen is welkom in het Alzheimer Café!”.

Kom ook eens langs in het Alzheimer Café

Het Alzheimer Café is elke 1e woensdag van de maand in de Salon van de Swinhove Groep aan de Plantageweg 3 in Zwijndrecht toegankelijk voor mensen met dementie en hun familie, vrienden, mantelzorgers en andere belangstellenden uit zowel Zwijndrecht als Hendrik-Ido-Ambacht. De inloop start om 19.00 uur, het programma om 19.30 uur. De avonden duren tot 21.30 uur. De entree is gratis, alleen voor de consumpties wordt een bijdrage gevraagd. Meer informatie over het Alzheimer Café kunt u krijgen via alzheimercafezwijndrecht@gmail.com of via 06 54 665 264.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.