Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Bericht uit den vreemde

Bericht uit den vreemde

Bericht uit den vreemde

Tekst: Pr. Eric Visser

Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.
Hij zal uw voet niet laten wankelen, uw Bewaarder zal niet sluimeren.
Zie, de Bewaarder van Isra?l zal niet sluimeren of slapen.
De HEERE is uw Bewaarder, de HEERE is uw schaduw aan uw rechterhand.
De zon zal u overdag niet steken, de maan niet in de nacht.
De HEERE zal u bewaren voor alle kwaad, uw ziel zal Hij bewaren.
De HEERE zal uw uitgaan en uw ingaan bewaren, van nu aan tot in eeuwigheid.”
Psalm121 (HSV)

Zondagavond 28 oktober 2018, de voorganger onderbrak zijn preek, keek de gemeente triomfantelijk aan, en sprak de woorden: “Bolsonaro, presidente do Brasil”. Een oorverdovend gejuich brak los. De naar schatting tienduizend gelovigen uit deze megakerk stonden op uit hun banken, hieven de handen in de lucht en dansten in het rond. Hun kandidaat had gewonnen. Ze hadden het natuurlijk al lang geweten, de peilingen hadden het voorspeld, maar nu was het dan eindelijk zeker. Als de lang verwachte Messias werd hij verwelkomd. Dat klopt natuurlijk wel want zelfs zijn naam heeft hij mee de nieuwe president van Brazili?. Jair Messias Bolsonaro, wat wil je nog meer.

Hoe komt het eigenlijk dat deze uiterst rechtse populist de gedroomde kandidaat van veel Braziliaanse christenen is geworden? Zijn idee?n liegen er niet om en staan haaks op wat je “christelijke verdraagzaamheid” zou kunnen noemen. Om dat te begrijpen moet je de Nederlandse politieke situatie als volgt gaan omschrijven. Willem-Alexander en Maxima zijn afgezet en hebben plaatsgemaakt voor Margarita de Bourbon Parma. Een telg uit het geslacht Parma. U herinnert het zich nog wel; de hertog van Parma, de afgezant van Philips II, die op slinkse wijze de Zuidelijke Nederlanden veroverd heeft en huishield in Twente en omstreken. Zo geliefd was namelijk de vorige president Temer. Het verhaal ging dat men hier tijdens het WK blij was dat Brazili? niet de wereldbeker had gewonnen, want dan hoefden ze tenminste niet te aanschouwen dat hij, president Temer, die aan de sterspeler Neymar jr. behoefde uit te rijken. Vervolgens zit Mark Rutte in de gevangenis omdat hij honderden miljoenen in eigen zak heeft gestopt en Unilever op de rand van een faillissement heeft gebracht. De burgemeesters Aboutaleb en Halsema hebben zijn voorbeeld gevolgd en zitten voor twintig jaar of langer achter de tralies.

In hun voetspoor is ook een rij aan fractievoorzitters veroordeeld en dat is dan nog maar het topje van de ijsberg. Ondertussen is de Nederlandse economie ingestort, de werkeloosheid is terug op het niveau van de crisis, de hypotheken staan weer onder water en het aantal huisuitzettingen stijgt met de dag. Stelt u zich in deze situatie de verkiezingen voor de Tweede Kamer eens voor. Hoeveel kans zou een gematigde, naar compromis en overleg zoekende, kandidaat hebben, denkt u? Maar was het alleen maar dat, dan nog zou dat voor “de kerk” geen reden geweest zijn om iemand als Bolsonaro te omarmen. Kunnen wij in Nederland ons de bovenomschreven situatie moeilijk voorstellen. De ware reden voor deze herleving religieus nationalisme kennen wij maar al te goed. Men is het meer dan beu om het homohuwelijk, de gay-parade, abortus, euthanasie en gender-neutrale toiletten door de keel gepropt te krijgen. Met dit dolgedraaid liberalisme waarin iedere norm, anders dan de eigen normativiteit van de autonome mens, als intolerant wordt weggezet, heeft men het hier wel gehad. De kerk stond er bij en keek er naar. De eenzijdige en vaak onterechte veroordeling van Isra?l in een door moslimstaten gedomineerde Verenigde Naties, Bolsonaro, een in de Jordaan gedoopt Evangelisch christen, weet er wel raad mee. Dat hij en passant een militaire dictatuur verheerlijkt en het aantal drugsdoden van 65.000 per jaar nog even wil opvoeren door moordbrigades toe te staan en de bevolking te bewapenen, neemt men voor lief.

Als je als goedwillende burger al twee keer door een drugsverslaafde een pistool op je hoofd hebt gekregen, dan heb je toch je held wel gevonden, of niet soms? Het failliet van de gevestigde politieke orde en een populist die beweert een oplossing te hebben. Neem je het de Brazilianen kwalijk dat ze massaal achter hun held aan lopen? Ik niet. De kerk zou echter beter moeten weten. Die zou haar vertrouwen op de God van Abraham, Iza?k en Jacob hebben moeten stellen. Wie dat is, laat Jezus ons zien wanneer Petrus naar de wapenen grijpt en het oor van Malchus afhakt of wanneer Hij bidt voor zijn moordenaars. Men is zich hier rot geschrokken en vraagt zich af of de Braziliaanse kerk na 501 jaar Protestantisme niet toe is aan een nieuwe kerkhervorming. Dan is er dus toch nog positief nieuws te melden uit dit tot op bot verdeelde land.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.