Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Biesbosch toegankelijk voor mensen met een beperking

Biesbosch toegankelijk voor mensen met een beperking

Van 1 t/m 6 oktober is het de nationale Week van de Toegankelijkheid. Deze week is een inititatief van vier belangenorganisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte en staat dit jaar in het teken van klantvriendelijkheid. Ook in Nationaal Park De Biesbosch zijn mensen met een beperking zeer welkom.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor het voorkomen en oplossen van belemmeringen voor mensen met een beperking. In de Biesbosch zijn diverse faciliteiten waardoor mensen met een beperking kunnen genieten van de natuur. Zo zijn alle drie de bezoekerscentra in Drimmelen, Werkendam en Dordrecht volledig toegankelijk voor minder validen.

Het Biesbosch Museum in Werkendam heeft geen drempels en in de filmzaal is een speciale ringleiding. Naast het museum, op het griendje de Pannekoek, bevindt zich het zogenaamde ‘belevingspad voor blinden en slechtzienden’ van Staatsbosbeheer. Het wandelpad van ca. 600 meter heeft een geleiding en met de speciale braille-reliëfkaart kunnen avontuurlijke mensen met een visuele beperking zelf hun weg vinden over dit wandelpad. Via een geluidsdrager met informatie en opdrachten komt men van alles over de Biesbosch te weten.

Biesboschcentrum Dordrecht heeft sinds dit jaar een speciale comfortabele fluisterboot te huur voor mensen in een rolstoel. De boot biedt plaats aan 8 personen waarvan er 3 in rolstoelen kunnen zitten. Uniek aan deze rolstoel-fluisterboot is, dat hij ook door een persoon in een rolstoel bestuurd kan worden. Een ander manier om de Biesbosch vanaf het water te beleven is een rondvaart met Europa’s grootste fluisterboot, De Halve Maen. Deze salonboot is volledig toegankelijk voor rolstoelen. Ook enkele boten van rondvaartbedrijf Zilvermeeuw zijn rolstoelvriendelijk.

In recreatiegebied de Hollandse Biesbosch is een rolstoelvriendelijke wandelroute van 1,5 km over verharde paden.Verder kan men bij Biesboschcentrum Dordrecht gebruik maken van een zogenaamde off-the-road rolstoel, waarmee men de Biesbosch buiten de begaande paden kan verkennen.

Op aanvraag kan voor groepen mensen met een visuele beperking een speciale ‘Beleef-de-natuur’-wandeling worden georganiseerd door Biesboschcentrum Dordrecht. Deze activiteit wordt begeleid door gidsen die hiervoor een speciale training hebben gehad.

‘Samen De Natuur In’ is een natuurcursus van Nationaal Park De Biesbosch voor mensen met een verstandelijke beperking. In tien bijeenkomsten in en rond de Biesboschcentra Dordrecht en Drimmelen worden aspecten van de natuur belicht tijdens een kringgesprek bij een thematafel, een wandeling met opdrachten en een film. De lessen worden verzorgd door ervaren Biesboschgidsen.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.