Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Burgemeester Schrijer tikt een eitje mee bij schoolontbijt SBO ‘De Steenen Kamer’

Burgemeester Schrijer tikt een eitje mee bij schoolontbijt SBO ‘De Steenen Kamer’

Burgemeester Schrijer aan het ontbijt met leerlingen van SBO De Steenen Kamer
Burgemeester Schrijer tikt een eitje mee bij schoolontbijt SBO ‘De Steenen Kamer’

Door: Jacqueline van Dalen


Zwijndrecht – ‘Een gezonde start van de dag’, dat was het centrale thema van de landelijke actie ‘Het Nationaal Schoolontbijt’. Burgemeester Dominic Schrijer bezocht SBO ‘De Steenen Kamer’ en ontbeet tezamen met leerlingen uit groep zeven en acht. De Eerste Burger kwam -zoals het een goede gast betaamt- niet met lege handen en bracht een checque mee voor ‘Jantje Beton’.

Ruim een half miljoen kinderen nuttigden gezamenlijk het ontbijt op zo’n drieduizend basisscholen in de week van het Nationaal Schoolontbijt. Een onderdeel daarvan is het Burgemeestersontbijt. In Zwijndrecht gebruikte burgemeester Dominic Schrijer dit jaar het ontbijt samen met kinderen van de Speciale School voor het Basisonderwijs ‘De Steenen Kamer’. Hij benadrukte het belang van ‘een goede -en vooral -gezonde start van de dag’, want dat dat ‘voor veel kinderen niet vanzelfsprekend is’, weet directrice Jennifer de Wijs uit ervaring. ‘Ook op onze school komt het voor dat kinderen structureel met een lege maag naar school komen. We hopen met het ontbijt een voorbeeld te stellen, maar ook door voorlichting ouders en kinderen het belang van verantwoord ontbijten bij te brengen’, zegt De Wijs, die discretie bij het precaire onderwerp hoog in het vaandel heeft staan.

Gezond ontbijt
De hal van schoolgebouw ‘De Steenen Kamer’ vulde zich vrijdagochtend langzaam met de doordringende zwavelgeur van gekookte eieren, maar een kniesoor die erop lette. Immers, de feestelijk gedekte tafels en het rijk verzorgde ontbijt (aangeboden door supermarkt Albert Heijn) liet de uitgelaten kinderen watertanden. Daarbovenop was de wetenschap dat zij hoog bezoek zouden krijgen een extra traktatie voor de leerlingen.

De elfjarige Jessica Olbina had speciaal die ochtend niet gegeten, maar normaal gesproken ontbijt zij elke dag: ’Ik eet ’s ochtends altijd een broodje kaas en drink er een glaasje melk bij’, zegt de scholiere uit groep zeven. Ook tafelgenootje Suzanne Buys eet iedere ochtend voordat zij naar school gaat een boterham.

‘Een goede dag begint met een goed ontbijt. Het voorkomt dat je halverwege in slaap valt of van de honger naar chips en snoep grijpt’, luidde het pleidooi van Schrijer. De burgervader, die naast voorlichting ook een spannend educatief historisch element in zijn betoog had verwerkt over een ontsnapping uit het gemeentehuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, sloot af met een ‘uitnodiging voor een rondleiding aldaar’, die door de jonge toehoorders enthousiast werd ontvangen.

Rondleiding
Toegankelijk en kindvriendelijk. Schrijer wist met deze karaktereigenschappen ontwapenende reacties los te krijgen van de leerlingen, die hij na het ontbijt bezocht en de hand schudde bij de klassenrondleiding. ‘Wat heeft u een mooie ketting om’, was bijvoorbeeld zo’n reactie. Als de burgervader uitlegt dat het de heugels zijn in de ambtsketen en de leeuw van het Zwijndrechtse wapen, vraagt een andere leerling vol ongeloof: ‘Draagt u een wapen?’

Dat er een dunne scheidslijn bestaat tussen het ambt van burgemeester en dat van Sinterklaas getuigt het verzoek van een andere klasgenoot die een nieuwe stuntbaan wil. ‘Ik ga het op het gemeentehuis vragen’, antwoordt de burgemeester wijselijk.

SBO De Steenen Kamer

De Steenen Kamer is een school voor speciaal basisonderwijs. Leerlingen die onvoldoende kunnen profiteren van het regulier basisonderwijs kunnen hier terecht. ‘Zij komen hier helemaal tot bloei. Het is als het ware een tweede thuis voor hen en voor sommigen helaas een eerste thuis’, zegt directrice De Wijs empathisch.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.