Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » E.H.B.O.-Vereniging Zwijndrecht bestaat 100 jaar!

E.H.B.O.-Vereniging Zwijndrecht bestaat 100 jaar!

Joke Wieman, Loes Jansen en Coen Pfeiffer van de EHBO-Vereniging Zwijndrecht nodigen u uit het 100-jarig jubileum op 17 juni mee te komen vieren
E.H.B.O.-Vereniging Zwijndrecht bestaat 100 jaar!

Zonder ondersteuning van de EHBO zijn evenementen tegenwoordig niet mogelijk

Zwijndrecht – De EHBO-vereniging Zwijndrecht bestaat dit jaar 100 jaar. Op zaterdag 17 juni gaan ze dat uitgebreid vieren met een open dag, waarbij iedereen uit Zwijndrecht en omgeving van harte welkom is. In de Ds. Abraham Hellenbroekschool vinden van 14.00 uur tot 16.00 uur tal van activiteiten voor jong en oud plaats.

E.H.B.O-Vereniging Zwijndrecht
“Onze vereniging verleent eerste hulp bij ongelukken, verzorgt opleidingen voor eerste hulp en verleent eerste hulp bij evenementen”, vertelt Joke Wieman, voorzitter van de 100-jarige E.H.B.O.-Vereniging Zwijndrecht. We tellen op dit ogenblik zo’n 70 leden, eerlijk verdeeld over 35 vrouwen en 35 mannen. Ons oudste lid telt inmiddels 83 jaren, ons jongste lid is net 16!”. Hoewel de vereniging in Zwijndrecht is gevestigd, komen de leden uit de hele regio en sommigen van ver daarbuiten.

Opleidingen en evenementen
“De belangrijkste opleiding, die wij verzorgen is de opleiding tot Eerste Hulpverlener”, vertelt Joke verder. “Deze opleiding is er op gericht om aan slachtoffers van een ongeluk(je) de eerste hulp te verlenen. Een andere belangrijke opleiding, die erg in de belangstelling staat is de opleiding voor reanimatie. Tijdens deze cursus leer je onder meer een Automatische Externe Defillibrator (AED-apparaat) te bedienen. Met dit apparaat kan in geval van een hartstilstand het hartritme door het geven van een elektrische schok weer worden hersteld”.

Omdat een EHBO-diploma en een AED-certificaat maar een beperkte geldigheidsduur kennen, geeft de EHBO-vereniging regelmatig herhalingslessen voor deze diploma’s. De EHBO-vereniging wordt steeds vaker gevraagd aanwezig te zijn bij lokale evenementen, zoals de avondvierdaagse, Koningsdag, buurtfeesten en natuurlijk alle mogelijke kleine en grote sportevenementen van plaatselijke verenigingen. Zonder de ondersteuning van de EHBO zijn deze evenementen tegenwoordig niet meer mogelijk.

Het jubileumfeest
“Op zaterdag 17 juni gaan we ons 100-jarig bestaan vieren met een open dag, die voor iedereen, die belangstelling heeft voor de activiteiten van onze vereniging toegankelijk is. Van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn we aanwezig op het schoolplein van de Ds. Abraham Hellenbroekschool in Zwijndrecht”.

Er zijn daar demonstraties reanimeren, AED gebruiken,wonden grimeren en verbanden leggen, voor de kinderen is er een springkussen en worden er ballonfiguren gemaakt, je kan mee doen aan een rolstoelrace en een brancardrace en er is een fotobord om je op de gevoelige plaat vast te laten leggen.

Verder is er een kraam met artikelen uit het EHBO-verleden zoals het vaandel van de vereniging, oude prijzen en medailles alsmede oude lesmaterialen en boekjes.Naast de EHBO heeft ook de brandweer een informatiestand en kan je een oude legerambulance bezichtigen. Ook aan de inwendige mens is voor jong en oud gedacht! Uiteraard heeft de vereniging geprobeerd een glossy met daarin de geschiedenis van 100 jaar EHBO-Zwijndrecht samen te stellen. Helaas is door een brand in 1964 de volledige administratie van de eerste 50 jaar teloor gegaan. Maar Joke verzekert me, dat van de laatste 50 jaar gelukkig genoeg informatie kon worden verzameld om een leuk herinneringsboekje te maken.

Toekomstwens
“De E.H.B.O.-Vereniging Zwijndrecht is een leuke en actieve vereniging. We hebben een stabiel aantal leden, meer dan voldoende activiteiten en we staan er financieel goed voor. Het enige waar ik me zorgen over maak is, dat wij niet genoeg bestuursleden hebben. Mijn wens voor de toekomst is dan ook, dat zich op korte termijn mensen aanbieden om mee te helpen bij het besturen van deze fijne vereniging”, aldus een enthousiaste Joke Wieman tot slot.

Tekst: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.