Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » “Je hoeft je niet te schamen als je arm bent”

“Je hoeft je niet te schamen als je arm bent”

Wethouder De Witte temidden van de jonge ‘adviseurs’ en hun juf. Van links naar rechts: Yousra Azough, wethouder Jolanda de Witte, Da-vienne Spratt, juf Anna Westerhout, Kenny Vo en Jason Tautges
“Je hoeft je niet te schamen als je arm bent”

Groep 6-leerlingen o.b.s. De Dolfijn adviseren Wethouder De Witte over bestrijding kinderarmoede

Zwijndrecht- Meedenken over de beste inzet van het landelijke budget van € 100 miljoen voor kinderarmoedebestrijding is een uitdaging waar alleen geleerden zich het hoofd over breken, zou je denken. Maar dat raadpleging van de doelgroep zèlf verrassende ideeën oplevert, bewezen leerlingen van groep 6 van Kindcentrum “Hart van Meerdervoort” (De Dolfijn) in Zwijndrecht. Wethouder Jolanda de Witte legde maandag 6 maart haar oor te luister bij haar jongste beleidsadviseurs.

“Alle kinderen in Nederland moeten kunnen meedoen, ook kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Sport, schoolreis, muziek – het hoort bij de basis van ieder kind. Ook als er thuis weinig te besteden is moeten kinderen samen met leeftijdsgenootjes kunnen sporten, kunnen leren zwemmen, en muziek kunnen leren maken. Het kabinet heeft daarom met ingang van 1 januari 2017 structureel 100 miljoen euro per jaar extra vrijgemaakt. Met daarbij de afspraak dat het geld in natura bij kinderen terecht komt zodat zij mee kunnen doen: een kind krijgt bijvoorbeeld een sportabonnement, een muziekinstrument of een schoolreis”. Dat schrijft staatsecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eind vorig jaar in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

“Over je zelf nadenken werkt remmend”

Onder begeleiding van Consulting Kids (een bureau gespecialiseerd in het raadplegen van kinderen voor volwassen vraagstukken) gingen de Dolfijnleerlingen van groep 6 van het Kind Centrum “Hart van Meerdervoort” projectmatig aan de slag. Kwesties als: wat is armoede, waarmee komen arme kinderen in aanraking en hoe kunnen we deze problemen oplossen, werden aan de hand van post-it blaadjes geprioriteerd en beargumenteerd. ”Omdat over jezelf nadenken remmend werkt, hebben de kinderen gewerkt met fantasievolkje de Gompies en hun koning Jos, waar veel armoede heerst”, zegt juf Anna Westerhout.

“De oplossing zit hem niet alleen in meer geld”
Meer voedsel- en kledingbanken, gratis restaurants, goedkope verzekeringen, kinderen uitnodigen om mee te spelen en het geven van meer aandacht, zijn de oplossingen In een notendop waar de kinderen mee kwamen. Maar wat ze vooral geleerd hebben is ”dat je niet anders bent als je arm bent, maar belangrijk is dat je gelukkig bent”, aldus de negenjarige Kenny Vo.

Jolanda de Witte, wethouder Jeugd, Onderwijs, Gezondheid, Sport en Cultuur vindt het betrekken van kinderen bij de oplossing van het armoedevraagstukverfrissend en is blij met de uitkomst en de aanbevelingen. “Je helpt met dit project juist de kinderen en niet de ouders. Ik vind het ook mooi te merken dat kinderen niet direct in geld denken, maar in het samen spelen en samen delen. Je hoeft je niet te schamen als je arm bent. Iedereen hoort erbij”, beaamt De Witte. “Als gemeente gaan we zeker met de aanbevelingen van de kinderen aan de slag”.

Tekst en foto: Jacqueline van Dalen

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.