Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Landelijke waardering voor borstkankertraject

Landelijke waardering voor borstkankertraject

De radiologen Pieter van der Valk (l) en Marc Kock in de wachtkamer van de Breast Clinic.
Landelijke waardering voor borstkankertraject

Regio – De Breast Clinic van het Albert Schweitzer ziekenhuis is door zorgverzekeraar VGZ genomineerd voor de ‘Zinnige Zorg Award’. Het publiek mag stemmen wie deze prijs wint. De landelijke award is bedoeld om zorgvernieuwingen te stimuleren waarin de patiënt centraal staat, terwijl de kosten voor de samenleving als geheel lager zijn, als gevolg van slimmer en logischer werken. Tien initiatieven in het land zijn genomineerd.

In de Breast Clinic in Dordrecht komen jaarlijks zesduizend nieuwe patiënten die verwezen zijn omdat er een vermoeden is ontstaan van borstkanker, bijvoorbeeld tijdens het preventieve bevolkingsonderzoek of door zelfonderzoek. Andere ziekenhuizen sturen patiënten in dat geval standaard eerst naar de chirurg, terwijl die eigenlijk pas iets kan doen wanneer daadwerkelijk sprake is van borstkanker. Maar dat is nu juist bij 84 procent van de verwezen patiënten niet het geval. Er vinden dus veel onnodige doktersbezoeken plaats met extra wachttijd en onzekerheid bij de patiënt tot gevolg.

Hoe dan ook moet altijd een mammografie (borstfoto) worden gemaakt. Daarom gaan patiënten in de Breast Clinic al jarenlang meteen naar de radioloog, die binnen een uur de uitslag van de foto meedeelt. De chirurg komt helemaal niet in beeld zolang alles goed is. Het resultaat is: minder emotionele spanning, geen onnodig tijdverlies bij de behandeling en kosten die met meer dan de helft omlaag zijn gegaan. “Als je dit landelijk zou invoeren, zouden we ieder jaar 18 tot 20 miljoen euro kunnen besparen op de gezondheidszorg”, stelt radioloog Marc Kock. “Maar belangrijker nog: patiënten zitten niet meer een week in onzekerheid. Dat scheelt ontzettend veel onnodige spanning.”

Het Albert Schweitzer ziekenhuis dankt iedereen hartelijk die op de website www.zinnigezorgaward.nl een stem op de Breast Clinic wil uitbrengen.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.