Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Model United Nations in Milaan

Model United Nations in Milaan

Model United Nations in Milaan

Zwijndrecht – Inmiddels drie keer zijn de leerlingen van het Walburg College naar een model van de Verenigde Naties geweest. Het internationale evenement, wat leerlingen van over de hele wereld aantrekt, vond deze keer plaats in Milaan, de stad van de mode en rijk aan cultuur. De groep van negen leerlingen uit de 4e en 5e klas van het VWO hebben allemaal enorm genoten en ze willen u graag zelf vertellen over hun ervaringen met het feest, de stad Milaan, de Comités en hun ervaring in de rol van Debatleider.

De conferentie
“Met 420 actieve deelnemers en ruim 123 man staf en organisatie was deze MUN een van de grootsten waar wij tot nu toe aan hebben deelgenomen, er waren leerlingen uit een tal van landen, zoals Turkije, Duitsland, Luxemburg, Spanje en zelfs Mongolië!”

“In het Human Rights Comité hebben we het over verschillende onderwerpen gehad. Een van de onderwerpen was over minderjarige immigranten en internationale vrouwenrechten. De andere delegaten kwamen met ideeën om deze situaties op te lossen vanuit het oogpunt van het land dat zij vertegenwoordigden.”

“Een groep met mensen tussen de 14 en 18 jaar die zich als politici gedragen levert soms grappige situaties op. Zo riep een persoon toen hij het niet eens was met iemand anders ‘Cash me outside how about dat?!’ Door zoiets moest iedereen lachen en zo houd je het enorm gezellig ondanks serieuze inspanning.”

“Door de samenwerking tussen verschillende landen, zijn er heel wat oplossingen voor actuele problemen gecreëerd. Sommige van deze oplossingen zijn zelfs naar de echte Verenigde Naties opgestuurd, wat het alle moeite extra waard heeft gemaakt.”

Chair (debatleider) voor de eerste keer
Annemieke, die al voor de derde maal is meegegaan, heeft zich in kunnen schrijven om debatleider te zijn voor de Human Rights Council, hoewel het in het begin moeilijk was, heeft ze het superleuk gehad. “Dit was mijn derde MUN, dus ik had al wat ervaring. Toch was het anders, omdat ik dit keer mee ging als voorzitter van een zogeheten Committee. Dit betekende dat ik niet zelf aan het debatteren was, maar dat ik ervoor zou zorgen dat het debat goed zou verlopen. Dit deed ik met twee andere voorzitters. De reden dat ik een keer “chair” wilde zijn, was omdat ik graag wilde weten hoe het aan de andere kant van de kamer was. Dit weet ik nu en ik ben blij dat ik voorzitter heb mogen zijn. Ik zou het zeker nog een keer doen.”

Het feest en de stad
Natuurlijk mag ontspanning ook na het harde werk in de Comités, er was dan ook een groot feest georganiseerd in een club in Milaan, om de afsluiting van de MUN te vieren. Tevens konden de leerlingen op hun gemak Milaan verkennen als de Comités niet in sessie waren. “Milaan is een stad waar de cultuur je verrijkt en alles makkelijk bereikbaar is. Het was heel erg indrukkend om de bekende kathedraal (Il Duomo), het Sforza kasteel waar Da Vinci heeft rondgelopen en de rest van de stad te zien. Op de laatste dag waren wij als Nederlandse groep gaan eten rond Porto Romana, wat volgens de Milaners het beste restaurant van de stad was. Wij waren het naderhand eens dat dit inderdaad het geval was!”

“Op vrijdag hadden was de zgn. Social Evening in de discotheek: The Club. Het feest begon om acht uur en het was al snel enorm druk. Het eten werd al geserveerd toen wij binnenkwamen en wij kregen ook iets te drinken. De eerste paar minuten was het muziek nog zacht maar even later trilde het hele gebouw, er werden goede nummers gedraaid en er was genoeg gelegenheid om te dansen. Jammer genoeg was het om half twaalf weer afgelopen, we hadden nog wel even door kunnen gaan…..”

Het was, net zoals voorgaande keren, een enorm succes en de leerlingen hebben er enorm van genoten, na afscheid genomen te hebben van hun gastgezinnen was het helaas al weer tijd om terug te gaan naar Nederland. De ervaringen en vrienden die in Milaan zijn opgedaan zullen echter nooit verdwijnen.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.