Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Nierpatiënt Jaqueline uit Hendrik-Ido-Ambacht vertelt haar aangrijpende verhaal

Nierpatiënt Jaqueline uit Hendrik-Ido-Ambacht vertelt haar aangrijpende verhaal

Foto via www.nierstichting.nl
Nierpatiënt Jaqueline uit Hendrik-Ido-Ambacht vertelt haar aangrijpende verhaal

H.I.Ambacht – Jacqueline van de Merwe (1978) uit Hendrik-Ido-Ambacht is 25 jaar nierpatiënt en al drie keer getransplanteerd. Maandag 12 juni om 18.45 uur op NPO2 is zij te zien in de eerste aflevering van TV-programma ‘Wie Maakt Het Verschil?’. Zij vertelt aan Nierstichting ambassadeur Stanley Burleson over haar leven met dialyse en de impact hiervan op haar leven.

“Sinds twee jaar ben ik afhankelijk van dialyse. Dat doe ik ’s nachts, in het dialysecentrum. Mijn lichaam heeft daar meer baat bij dan als dat overdag gebeurt. Mentaal is het pittig. Het maakt me angstig dat ik afhankelijk ben van het dialyseapparaat. Dat als ik ermee stop, dat het klaar is”, aldus Jacqueline.

Jacqueline is al 25 jaar nierpatiënt en al drie keer getransplanteerd. Eén nier werkte elf jaar, de opvolgende twee transplantaties mislukten. Nu is al haar hoop gevestigd op de draagbare kunstnier die de Nierstichting ontwikkelt.

Meer bewegingsvrijheid
“Ik hoop in de toekomst gebruik te kunnen maken van de draagbare kunstnier. Deze maakt dialyse mogelijk buiten het ziekenhuis en op ieder gewenst moment. Die kunstnier zou me veel meer bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven geven. Ik kan dan weer heerlijk elke nacht naast mijn man slapen, eindelijk eens een avondje langer blijven zitten bij familie en vriendinnen. Nu doen we dat wel, maar is het een hoop geregel. Als wij bijvoorbeeld een weekje naar Duitsland gaan, zorg ik altijd dat ik in een lokaal dialysecentrum toch mijn nachtelijke nierdialyse kan ondergaan.”

Over Wie Maakt het Verschil?
In het nieuwe TV – programma ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken. In de eerste aflevering op 12 juni gaat Stanley Burleson op zoek naar de medische revoluties in het nieronderzoek.

Wie Maakt het Verschil: maandag 12 juni om 18.45 uur op NPO 2

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.