Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Ook tanden poetsen moet je leren

Ook tanden poetsen moet je leren

Tijdens het poetsen is het maar wat stil in de klas
Ook tanden poetsen moet je leren
Fotografie: Jan O’teur

Poetsproject ‘Hou je Mond Gezond’ leert schoolgaande kinderen hun gebit goed te onderhouden

H.I.Ambacht – Naast rekenen en schrijven is het ook leuk en leerzaam om op school eens andere dingen te leren. Bijvoorbeeld hoe je goed je gebit moet poetsen. In samenwerking met een aantal scholen in ons dorp gaat Mondhygiënepraktijk H.I.Ambacht op pad met dozen tandenborstels, instructiemateriaal en een flinke dosis enthousiasme om kinderen op basisscholen goed te leren poetsen.

Tanden poetsen moet je leren
Waar eerst het geroezemoes, gefluister en gegiechel in groep 8 van het kindcentrum De Tweestroom overheerste, heerst nu een doodse stilte. Tanden poetsen is overduidelijk een uitstekende manier om een grote klas kinderen stil te krijgen! Maar dat was niet het echte doel van de klassikale poetsles, die Eléa Kooiman, mondhygiëniste van Mondhygiënepraktijk H.I.Ambacht dezer dagen aan de groepen 5 tot en met 8 van verschillende basisscholen in Hendrik-Ido-Ambacht geeft.

“Uit recent onderzoek blijkt dat er best veel kinderen ongepoetst in de klas zitten”, vertelt Eléa. “Ze zeggen ’s ochtends geen tijd te hebben om te poetsen, het te druk te hebben met andere dingen. Daardoor gaan de kindergebitten steeds verder achteruit. Uit onderzoek blijkt ook, dat heel veel ouders niet meer naar de tandarts gaan en dat ook hun kinderen steeds minder bij de tandarts komen.

Gaan de kinderen wel naar de tandarts, dan hebben deze vaak geen tijd om het poetsen met de kinderen uitgebreid te oefenen. Daarom willen wij dit oppakken en de ouders er ook bij betrekken, want alleen samen met de ouders kunnen we goed preventief te werk gaan. En op die manier willen we bereiken, dat er later als het kind ouder is minder tandheelkundige problemen ontstaan”.

Klassikale poetslessen
De klassikale poetslessen beginnen met een uitzetting over de grote hoeveelheid suiker, die verschillende producten, die schoolgaande kinderen vaak eten en drinken, bevatten. Denk aan frisdranken, tussendoortjes en snoep en dergelijke. Elea legt uit, hoe die hoeveelheid suikers gaatjes veroorzaakt in je tanden en kiezen en hoe belangrijk het is om je gebit regelmatig goed te poetsen. Goed poetsen moet je leren en daarom krijgen alle leerlingen een handtandenborstel en laat Eléa met behulp van een groot kunstgebit zien hoe je je tanden behoort te poetsen. En dan is het de beurt aan de kinderen om te laten zien of ze de poetsdemonstratie hebben begrepen.

Vervolg op individuele basis
“De klassikale poetsles is het eerste deel van het project ‘Hou je Mond Gezond’”, vertelt Eléa verder. “Na een aantal weken komen we terug en nemen we – met toestemming van de ouders – elke kind apart om te zien of ze goed hebben gepoetst. We kleuren de tanden en kiezen met een vloeistof, die laat zien waar nog niet goed gepoetst is. Van de gekleurde tanden en kiezen maken we een foto en mailen deze naar de ouders. Na het kleuren krijgen de kinderen een persoonlijke poetsinstructie voor de spiegel”.

De ouders worden op de hoogte gebracht van de bevindingen en zo nodig worden ze uitgenodigd om in de praktijk langs te komen om het poetsen nog meer op de rit te krijgen.
“Omdat het onze taak als mondhygiënist is om voor een goede mondgezondheid te zorgen en we dit ook leuk vinden om te doen, bieden we de screening en de poetslessen gratis aan”, aldus een enthousiaste Eléa Kooiman tot slot.

Meer informatie over de mondhygiënepraktijk van Eléa kunt u vinden op mondhygieneambacht.nl.

Tekst: Jan O ’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.