Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Persoonsalarmering van de toekomst in Ambacht getest

Persoonsalarmering van de toekomst in Ambacht getest

Thijs van Doorn heeft een app bedacht waarmee familieleden of mantelzorgers op afstand kunnen controleren of het met vader of moeder wel goed gaat.
Persoonsalarmering van de toekomst in Ambacht getest

Blije Borgh zoekt mantelzorgers om nieuwe alarmeringssysteem ‘Are you okay today’ te proberen

H.I.Ambacht – ‘Are you okay today’ is een persoonsalarmeringssysteem, bedoeld voor mantelzorgers , die zich afvragen of het wel goed gaat met hun familielid zonder ze onnodig lastig te vallen. Op afstand kan aan de hand van een doordacht activiteitenregistratiesysteem via een app bepaald worden of het nodig is om al dan niet met het betreffende familielid contact op te nemen.

Zorgen om ouderen die nog zelfstandig wonen
“Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig. Veel van hen zijn nog vitaal en actief en voelen zich helemaal niet oud. Maar toch maken ze zich soms wel eens zorgen over wat er gebeurt als ze thuis vallen en niet meer bij de telefoon kunnen komen. En terecht, want 12% van de ongeveer 1 miljoen betreffende ouderen is dit al eens overkomen!”, vertelt Thijs van Doorn, bedenker van het ‘Are you okay today’-systeem. “Omdat ze zich nog vitaal voelen is het laatste wat ze willen altijd een alarmknopje met zich meedragen. En overal sensoren en camera’s in huis is al helemaal geen optie. Niet alleen de ouderen zelf maken zich zorgen, maar de kinderen (of andere mantelzorgers) ook. En vaak zelfs nog meer dan zij zelf. De kinderen willen graag regelmatig weten hoe het met vader of moeder gaat zonder hen lastig te vallen.

Het ‘Are you okay today’-systeem
Naar aanleiding van zijn persoonlijke ervaringen op dit gebied met zijn vader heeft Thijs van Doorn het ‘Are you okay today’-systeem uitgedacht. Hij liet zich daarbij inspireren door de technologie van Kinect, die hij kende vanuit zijn werk bij Microsoft. Met ‘Are you okay today’ kunnen kinderen/mantelzorgers eenvoudig een oogje in het zeil houden zonder dat de privacy van de oudere wordt aangetast. En zonder dat de oudere ook maar iets bij zich hoeft te dragen. De mantelzorger hoeft alleen in het bezit te zijn van een mobiele telefoon, waarop hij een app downloadt.

Bij het familielid, waar het om gaat, moeten thuis op verschillende apparaten, zoals het koffiezetapparaat, de wasmachine, de oven, de tv of het bedlampje een klein ‘verloopstuk’ tussen de stekker en het stopcontact worden aangebracht. In deze verloopstukken zit een chip, die een signaal afgeeft als het betreffende apparaat wordt gebruikt. Het systeem registreert continu alle activiteiten en bepaalt op grond daarvan een ‘normaal’ activiteitenpatroon van de oudere.

Wijken de activiteiten op een bepaald moment af van dit patroon – bij voorbeeld omdat er gedurende langere tijd geen verwachte activiteiten zijn – dan geeft het systeem een signaal af aan de app van de mantelzorger. De mantelzorger kan dan in actie komen en vader of moeder gaan bellen of direct een zorgverlenende instelling waarschuwen.
De Blije Borgh zoekt proefpersonen

Zorgorganisatie De Blije Borgh is lid van Vilans, een kenniscentrum met als doel de langdurige zorg blijvend te verbeteren. Zij doet dat onder meer door te zoeken naar innovatieve en door onderzoek goed onderbouwde oplossingen. In dat kader heeft De Blije Borgh besloten mee te werken aan een pilot om het ‘Are you okay today’-systeem in de prakrijk te testen. Daarvoor zoekt De Blije Borgh 10 mantelzorgers, die in Hendrik-Ido-Ambacht wonen en samen met hun vader, moeder of ander familielid mee willen doen aan deze pilot, waar voor hen geen kosten aan zijn verbonden.

Wilt u aan dit onderzoek meedoen, dan kunt u zich aanmelden bij de Cliëntenservice van De Blije Borgh, telefoonnummer 078-6811010.

Door: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.