Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Samenwerking tussen De Lunenhof, Syndion en Bibliotheek

Samenwerking tussen De Lunenhof, Syndion en Bibliotheek

Samenwerking tussen De Lunenhof, Syndion en Bibliotheek

Op woensdag 16 mei is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Stichting Lunenhof, Syndion en de Bibliotheek A tot Z in Zwijndrecht. Zij willen samen werken aan ontmoeting van en activiteiten voor mensen in en om de gemeente.

Deze samenwerking past in de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Het uitgangspunt van de Wmo is ‘iedereen kan meedoen’. Ook in de gemeente Zwijndrecht wordt hier actief aan gewerkt. De Lunenhof bestaat al meer dan 20 jaar en is een begrip binnen Zwijndrecht en omringende gemeenten. Momenteel biedt De Lunenhof een ontmoetingcentrum voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De activiteiten worden ook straks – in de avonduren en weekenden – door gemotiveerde vrijwilligers georganiseerd.

De samenwerking brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Syndion start in De Lunenhof met dagactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap en/of met niet-aangeboren hersenletsel (NaH, bijvoorbeeld ontstaan door een hersenaandoening, ongeval of beroerte). De ontwikkeling van die activiteiten gebeurt in nauw overleg met de samenwerkingspartners. De Bibliotheek A tot Z vestigt in De Lunenhof een bibliotheekpunt. Hier wordt een kleine collectie boeken, luisterboeken, dvd’s etc. aangeboden, die regelmatig ververst wordt. Ook worden een leenautomaat, enkele computers, gratis WIFI, een afhaalpunt voor reserveringen en inname van geleend materiaal gerealiseerd. Er zal van maandag tot en met vrijdag, 3 uur per dag, een bibliotheekmedewerker aanwezig zijn om de bezoekers te ondersteunen.

De Lunenhof, Syndion en de Bibliotheek A tot Z kijken uit naar de samenwerking. Zij verwachten dat ontmoeting tot stand komt tussen mensen die elkaar voorheen niet zomaar tegen kwamen. In de sfeer van echte ontmoeting ontstaat synergie. Nieuwe vormen van samenwerking kunnen zich ontwikkelen tussen medewerkers van Syndion en de Bibliotheek en vrijwilligers van de Lunenhof. Voor de doelgroep van de Lunenhof en van Syndion geldt dat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen in de samenleving, op basis van gelijkwaardigheid. In de samenwerking zullen de partners uitgaan van wat mensen wel kunnen, in plaats van wat zij niet kunnen.

Kortom: in deze samenwerking versterken de partners elkaar, vanuit hun eigen kennis en deskundigheid.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.