Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Syrische statushouders op Oranjebraderie

Syrische statushouders op Oranjebraderie

Burgemeester J. Heijkoop kwam ook proeven van de Syrische hapjes.
Syrische statushouders op Oranjebraderie

“Deze statushouders willen graag dat ze zich hier thuis gaan voelen, zodat ze al deze zelfgemaakte hapjes gratis aanbieden.”

H.I.Ambacht – Al eeuwenlang trekken de Nederlandse handelsgeest en zijn grote tolerantie allerlei migranten aan. Zo trokken de Germanen en de Romeinen al 2.000 jaar geleden de Lage Landen binnen, opgevolgd door Frankische stammen. Toen zo’n 1.000 jaar later onze steden zich tot handelscentra ontwikkelden, bleven daar migranten arriveren en eind 16e eeuw ontstond er een serieuze migratiegolf vanuit de Vlaamse steden. Daar kwamen vervolgingen, zodat vele rijke burgers naar het tolerante Nederland vluchtten, waarna ons land zijn Gouden Eeuw beleefde. In de eeuwen erna bleven er migranten binnendruppelen, waarvan er op Koningsdag enkelen op de Oranjebraderie stonden.

Op 27 april, om 6.00, strekten de Ambachtse straten zich uit in de opkomende zon die ook al enkele donkere wolken bescheen. Even later regende het, waarna het weer droog werd. Muziek klonk er nog nauwelijks en enkele vroege vogels laveerden tussen de buien door. Al snel verzamelden er zich enkelen in de Tesselschadestraat waar ze met vereende krachten kraampjes opbouwden. Een eind verderop, aan de Wilhelminasingel, arriveerden er ook steeds meer vroege vogels, die de straat begonnen te vullen met allerlei geluiden, geuren en kraampjes. Even later, toen de regenplassen verdampt waren, begonnen allerlei indrukken te vervloeien onder een stijgende zon.

Hapjes als kennismaking
Zo begon om 10.00 de Oranjebraderie en een uur later slenterde er een eindeloos variërende passantenstroom langs de rij kraampjes. Een ervan was nieuw dit jaar en werd bemenst door Syrische statushouders, samen met Ambachtse vrijwilligers. Op de toonbank lagen veel lekkernijen die voor de meeste Ambachters onbekend zijn. “In Syrië heet dit gerecht “Tabouleh” en het bevat peterselie en tomaat”, verduidelijkte een Syrische statushouder die naast de kraam stond, die zich als Wasil voorstelde. In een redelijk Nederlands vervolgde Wasil: “Mijn vrouw heeft deze Tabouleh gemaakt en mijn kinderen zijn hier ook. De jongste is vijf, terwijl de oudste negen jaar is. Hij zit nu in groep vier, op een Ambachtse basisschool. Als gezin verblijven we nu al bijna twee jaar in Nederland en we vinden de rust hier heerlijk!”

Vluchten
Wasils verleden is vergelijkbaar met dat van veel andere Syrische statushouders. “In Syrië was ik advocaat in een grote stad, wat goed ging zolang we ons niet met politiek bemoeiden. Maar uiteindelijk moesten we toch vluchten, ik ging eerst, op zo’n bootje over de Middellandse Zee. Later is mijn vrouw met onze kinderen met het vliegtuig vanuit Libanon naar Amsterdam gekomen en zijn we hier gelukkig compleet.” Over zijn toekomst weet Wasil weinig. “Graag zou ik opnieuw iets juridisch willen doen, maar dat is erg moeilijk door de taal- en cultuurverschillen. Toch ga ik mijn best doen, ook voor de toekomst van mijn kinderen”.

Vrijwilliger worden
Voor de kraam stond Marianne Kik die het vrijwilligerswerk onder statushouders coördineert. Wat deed ze op de braderie met deze kraam? “Deze statushouders willen graag dat ze zich hier thuis gaan voelen, zodat ze al deze zelfgemaakte hapjes gratis aanbieden. Zo creëren we kansen om met elkaar in contact te komen en vooroordelen weg te nemen. Bovendien zoeken we nog maatjes voor deze statushouders, als gidsen in de Nederlandse cultuur. Dat kan al door samen te eten. Als u interesse hebt, wil ik u uitnodigen voor een informatiebijeenkomst op 11 mei, van 19.30 – 21.00, in het Baxhuis, Hoge Kade 58. Voor verdere vragen kunt u e-mailen naar: statushoudershia.mariannekik@kpnmail.nl”.

Tekst en foto: Jan-Willem Schneider

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.