Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Twittercop geeft volgers een kijkje achter de schermen bij de politie

Twittercop geeft volgers een kijkje achter de schermen bij de politie

Twittercop geeft volgers een kijkje achter de schermen bij de politie

Bij wijze van experiment begon een groep agenten van De Eenheid Rotterdam, de voormalige korpsen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid, vorig jaar actief gebruik te maken van Twitter tijdens hun surveillancediensten. Dit bleek een behoorlijk succes.

Frans Kwakernaak is wijkagent van de buurten Oostendam, Centrum en Kruiswiel in Hendrik-Ido-Ambacht. Sinds een aantal maanden houdt hij via Twitter zijn volgers op de hoogte van gebeurtenissen en meldingen tijdens zijn diensten. Hij maakt deel uit van de groeiende groep ‘Twittercops’: een grote groep agenten die sinds kort actief aan het Twitteren geslagen is.

Via Twitter wil Kwakernaak zijn volgers een kijkje in de keuken van het politiewerk geven. “Als wijkagent krijg je met meer te maken dan alleen handhaven. Tijdens een dienst kun je bijvoorbeeld naar sporen van een inbraak zoeken, vechtende mensen uit elkaar halen en een luisterend oor bieden aan iemand die in de war is. Men beseft vaak niet dat er bij ons werk ook een sterk sociaalpsychologisch aspect komt kijken.”

De aanleiding om agenten massaal te laten twitteren tijdens hun diensten, ligt volgens Kwakernaak aan het feit dat de politie veel waarde hecht aan persoonlijk contact met de burgers. Via Twitter kunnen zij eenvoudig te weten komen wat er op straat zoal speelt. Daarnaast kan er na een inbraak of overval binnen enkele minuten een signalement van de daders verspreid worden. Naast inzicht geven in het veelzijdige politiewerk, heeft het inzetten van een Twittercop dus ook een informatieve functie.

Voordat Twittercop Kwakernaak kon beginnen met het actief gebruikmaken van de Twitterapp op zijn mobiele telefoon, is er binnen de Eenheid Rotterdam een cursus georganiseerd waarin de absolute do’s en don’ts op Twitter werden uitgelegd. Hij vertelt: “Als Twittercop dien je je er altijd van bewust zijn wat je naar buiten brengt en of dit ook bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van de burgers. Als agent moet je je dus beseffen dat je maar een klein deel van de beschikbare informatie over je werk kunt delen via Twitter. Daarnaast dien je ook altijd rekening te houden met het feit dat lezers wellicht geen onderscheid kunnen maken tussen persoonlijke en professionele opvattingen.” Kwakernaak voegt hieraan toe dat dat laatste nog wel eens voor problemen wil zorgen. “Het komt af en toe voor dat een agent uit een bepaalde emotie reageert op een gebeurtenis. Hierop worden door lezers dan wel eens stevige kritieken of zelfs bedreigingen geuit. De politiecursus voor het gebruik van social media heeft er echter voor gezorgd dat de meeste agenten goed op de hoogte zijn van de richtlijnen voor het gebruik van social media tijdens hun diensten. Het belangrijkste principe voor het twitteren berust op het feit dat agenten in gedachten moeten houden dat zij te allen tijde medewerker van de politie zijn.”

Frans Kwakernaak houdt zijn volgers op de hoogte van gebeurtenissen tijdens zijn diensten als wijkagent in Hendrik-Ido-Ambacht via zijn Twitteraccount @F_Kwakernaak. Sinds kort zijn ook zijn collega’s Richard Stuij en Ray Valks actief als Twittercop. Zij houden hun volgers via hun twitteraccounts @R_Stuij en @R_Valks op de hoogte van gebeurtenissen in De Volgerlanden en Zwijndrecht-Noord.

Tekst en foto: Stefan Stolk

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.