Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » UVV-vrijwilliger: Kok Hamza verwent gasten in de Emmastaete

UVV-vrijwilliger: Kok Hamza verwent gasten in de Emmastaete

UVV-vrijwilliger: Kok Hamza verwent gasten in de Emmastaete
Fotografie: Cees van Meerten - FotoExpressie

H.I.Ambacht – Bij binnenkomst in de Emmastaete is het meteen duidelijk waar de keuken te vinden is, je hoeft alleen je neus maar achterna. Wat ruikt het hier lekker! Iedere dinsdag kookt vaste kracht Gerda samen met vrijwilligers Ad, Adrie en Hamza voor de bewoners die graag aanschuiven om te genieten van een heerlijke 3-gangen lunch.

Hamza Taan, afkomstig uit Syrië, is helemaal in zijn element in de keuken. Voorheen was hij chef-kok in een groot restaurant in Damascus, hier kookt hij voor een gezelschap van 12 personen, de maximale capaciteit van de keuken. “De gasten stonden er wat afwachtend tegenover toen Hamza begin dit jaar onze kookploeg kwam versterken, niet iedereen is gewend aan buitenlands eten. Inmiddels zijn ze erg enthousiast over zijn kookkunsten, alle beschikbare plekken in ons restaurant zijn al snel gereserveerd. We verzorgen een verrassend menu met een mix van Hollandse en Arabische gerechten. Vooraf bespreken we samen het menu, Hamza gaat zelf op pad om de ingrediënten voor zijn gerechten vers in te kopen. Daarbij houdt hij er goed rekening mee dat we maar een bescheiden budget hebben, dus de beste adresjes heeft hij hier wel ontdekt”, vertelt Gerda van Balen.

Na de vlucht uit Syrië verbleef Hamza met zijn vrouw en twee dochters tijdelijk in een asielzoekerscentrum in Tilburg. Het gezin heeft nu een fijne plek gevonden in Hendrik-Ido-Ambacht, de meisjes gaan hier met plezier naar school en Hamza en zijn vrouw doen hun best om Nederlands te leren. Hamza: “Ik ben erg blij dat ik weer in de keuken aan het werk ben. De mensen zijn heel aardig en geïnteresseerd, ze vragen altijd hoe het met me gaat. En het is leuk om weer met collega’s samen te werken, we hebben het gezellig en doen ons best om elkaar goed te begrijpen. Soms gebruiken we de telefoon om foto’s van groenten of zoiets op te zoeken, we komen er altijd wel uit. Ik zou graag weer in een restaurant aan de slag gaan, maar daarvoor moet ik eerst de taal beter leren, dat is belangrijk.”

Bij het vertellen van zijn verhaal wordt Hamza geholpen door zijn dochter Nour (10). Zij begrijpt en spreekt de Nederlandse taal al heel goed en kan voor hem vertalen. Nour heeft vakantie en is meegekomen naar de Emmastaete. Ze kijkt trots toe hoe hij een ovenschotel met courgette, tomaten en gehakt verdeeld over de borden. “Papa is kok en hij kan goed koken, maar mama kookt meestal thuis en zij maakt ook erg lekker eten klaar!”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl.

Tekst: Heleen Versprille

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.