Home » Nieuws » Mens en Maatschappij » Veteranendag dit jaar weer drukker bezocht

Veteranendag dit jaar weer drukker bezocht

Veteranendag dit jaar weer drukker bezocht
Fotografie: Wim Uithol

Voor de negende keer werd de Veteranendag Zwijndrecht – H.I.Ambacht gehouden

Zwijndrecht/H.I.Ambacht – Nederland telt ruim 130.000 militaire veteranen. De oudere generatie heeft nog gevochten in de Tweede Wereldoorlog of in het Koninklijk-Indisch Leger (KNIL). Jongere veteranen zijn uitgezonden naar bijvoorbeeld Irak, Cambodja of Afghanistan. Velen van hen komen bijeen tijdens de nationale Veteranendag, die dit jaar op 20 mei plaatsvond. In Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht is het traditie dat de plaatselijke veteranen worden geëerd met een gezamenlijke veteranendag.

Een dag voor jong en oud
Op 20 mei stroomde de zaal van Partycentrum Spektakel Zwijndrecht vol met uniformen voorzien van onderscheidingen. De veteranen stond een programma te wachten dat tot 14.00 uur zou duren. Ad van Wingerden van de TRIS (troepenmacht in Suriname) heeft een ronde gedaan in beide gemeenten met zijn militaire voertuigen waarin belangstellenden mee mochten rijden.

Cor Vogelaar
Ad interim voorzitter van het Veteranen Platvorm Zwijndrecht – Hendrik-Ido-Ambacht, Cor Vogelaar vertelde na afloop: “Voor de mensen was dit een topdag hoorde ik rond om mij heen. Ook opmerkelijk veel veteranen aanwezig die in voormalig Joegoslavië hebben gediend.” Er waren jongeren aanwezig, Cor hierover: “Gelukkig is dat zo dat we meer leeftijden en meer jongeren erbij betrekken en ik loop de jongeren ook na in de zaal en vraag of ze volgend jaar weer komen. Ja, natuurlijk zegt iedereen daarop. Ik hoop dat ze dan ook nog een jongere veteraan meenemen.”

Het leeft dus meer onder de bevolking, Cor geeft zijn visie hierover: “Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland niet zo populair gestaan bij de Verenigde Naties. We hadden nog maar net vrede in Nederland of we waren in oorlog met Nederlands-Indië. Daarna Korea, Nieuw-Guinea. Onder druk van de Verenigde Naties hebben we Nieuw-Guinea terug moeten geven. Daarna duurde het tot 1978 dat de VN aan Nederland vroeg of we naar Libanon wilden gaan.” Cor is daar zelf veteraan van. “Omdat er een vredestijd was van 1962 tot 1978, zie je dat verschil van zestien jaar ook terug in de zaal.” Cor staat geregeld voor de klas in groep acht en vertelt dan dat ze in het beste land ter wereld wonen, waarop hij negen van de tien keer te horen krijgt dat hij gelijk heeft.

Dienstplicht
Cor is daar voorstander van. “Zowel voor jongens als voor meisjes. Ze mogen kiezen, de zorg, politie, defensie, het maakt me niet uit, maar je geeft iets terug aan de maatschappij waarin je opgroeit. Maar ik ben bang dat het er niet van zal komen.

Veel veteranen blijken flinke opscheppers te zijn, Van de ‘Blauwe hap’ welteverstaan
Aan boord van schepen van de Koninklijke Marine waren de Indische gerechten als rijsttafel, nasi, bami en andere gerechten veel eerder ingeburgerd dan in de Nederlandse huishoudens. Er wordt zelfs beweerd dat de rijsttafel op de Marineschepen nergens zo lekker is. Het is dat ook bijna vanzelfsprekend dat er op de Veteranendag een uitgebreid lopend buffet klaar stond met een uitgebreide rijsttafel. Daar werd dan ook veelvuldig uit opgeschept. Cor over de blauwe hap: “Die werd altijd op woensdag geserveerd. Ik ging dan ook altijd op die dag naar de Van Ghentkazerne, dan had ik zogenaamd onderzoeken te doen. Dan werd ik altijd wel uitgenodigd om mee te eten.”

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.