Home » Nieuws » Nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

In 2017 ontving de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) voor het symbolische bedrag van €1,- twee beurtschepen van het Maritiem Museum Rotterdam. De drijvende bok Jantina en de Zuid-Hollandse Aak Alles Heeft een Tijd. De afgelopen drie jaar vaart de Jantina al als elektrische rondvaartboot door UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk en vanaf volgend jaar vormt de Alles Heeft een Tijd een nieuwe bezoeklocatie in het Werelderfgoed. Zowel de provincie Zuid-Holland, via de Erfgoedlijn Waterdriehoek, als het IBP-fonds en verschillende sponsoren maakten de restauratie van het schip mogelijk. Op vrijdag 19 november vond de officiële opening van het schip plaats.

Vervoeren van prei
De Alles Heeft een Tijd is in 1914 onder de naam ‘Aan Gods Zegen is Alles Gelegen’ gebouwd door Scheepswerf De Bock en Meyer in Oude Wetering. De opdrachtgever had op korte termijn een schip nodig vanwege een contract voor het vervoeren van prei. Met de tweede eigenaar heeft de Alles Heeft een Tijd nog tot halverwege de jaren ’30 vracht vervoerd en is het tot 1983 bewoond geweest. Een jaar later heeft het Maritiem Museum in Rotterdam het schip gekocht. Bijzonder is dat het schip nooit is gemotoriseerd, waardoor het een vrij onaangetast zeilschip is gebleven.

Schip intact laten
Voordat de Alles Heeft een Tijd als drijvende tentoonstelling kon dienen, moest het schip eerst gerestaureerd en schoongemaakt worden, zo is er aardig wat mos en roest verwijderd. Vrijwilliger Oscar vertelt: “Gelukkig zit Bunkerstation Delta bij ons om de hoek en konden we te allen tijde bij hun binnenstappen om de benodigde producten te bestellen.” Samen met vrijwilliger Bea heeft hij hard gewerkt aan de restauratie van het schip.

Tijdens deze restauratie was het van belang de Alles Heeft een Tijd zoveel mogelijk intact te laten en terug te brengen naar de staat van de jaren ’20 van de vorige eeuw. Naast schoonmaken en ontroesten waren er ook meerdere reparaties nodig. Zo heeft Scheepsbouwbedrijf J. Schlieker en Zonen B.V dubbelingen aangebracht zodat het schip weer volledig waterdicht is, zijn de afdekhoezen en het dekkleed vervangen door Koning Molenzeilen en wordt er momenteel nog hard gewerkt aan de betimmering van het woongedeelte en de verdere aankleding hiervan. Verder zal er ook een nieuwe mast, giek en roer komen om het geheel compleet te maken. Door de tentoonstelling in het ruim in te passen, waren er vrijwel geen verdere aanpassingen aan het historische schip nodig. Zo staan de schermen los in het ruim in transportkisten en is alle bekabeling netjes weggewerkt onder de vloer.

Drijvende tentoonstelling
Vanaf 2022 vormt de Alles Heeft een Tijd een nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. In het ruim ontdekt de bezoeker straks via drie korte films het verhaal van de Sint-Elisabethsvloed, het watersysteem van de Alblasserwaard en de uitdagingen van klimaatverandering voor de toekomst. Naast het ruim wordt momenteel ook de rest van het schip ingericht zoals vroeger, met een kleine woning in de roef en slaapplekken in het vooronder.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.