Home » Nieuws » Nostalgische geluiden in de Dorpsstraat van Hendrik-Ido-Ambacht

Nostalgische geluiden in de Dorpsstraat van Hendrik-Ido-Ambacht

Nostalgische geluiden in de Dorpsstraat van Hendrik-Ido-Ambacht

Als je je ogen sloot leek het net of je meer dan honderd jaar terug in de tijd was. Tijdens de Zomerfair in de Dorpsstraat, op zaterdag 9 juni, werden namelijk voor de eerste keer ringsteekwedstrijden gehouden. De Zomerfair 2018 was van 10:00 uur tot 16:00 uur, waarbij het ringsteken met de paarden voor twaalf uur op het programma stond. Daaraan voorafgaande waren de ringstekers al met fietsen en trapauto’s op het parcours geweest.

André Flach
Als wethouder Financiën, Economie, Regio & De Volgerlanden was hij uitgenodigd om de eerste ring aan te brengen. Op Twitter plaatste hij later op de dag. “Ringsteken op de zomerfair van het Historisch Genootschap rond het Kerkplein. Als startsein van de wedstrijd de eerste ring opgehangen. Na honderd jaar een oude traditie in het dorpse karakter van Hendrik-Ido-Ambacht.” In totaal deden er tien menners mee, met prachtige paarden en authentieke aanspanningen. Zowel enkelspan als dubbelspan, waarbij de kleding van de inzittenden, zonder uitzondering, geheel in stijl was.

Bas Smaal
Als kenner van paarden en mennen ervan, was hij degene die gedurende de hele wedstrijd niet alleen de leiding ervan op zich had genomen, maar ook allerlei feiten en verhalen over deze sport vertelde. “Voordat er vrachtwagens waren had bijna iedereen wel een paard. Als vervoermiddel, maar ook om hun producten te vervoeren. Zo hadden de groenteboer, de kolenboer en de slager paarden. Omdat ze vonden dat ze het beste paard hadden, gingen ze wedstrijden organiseren, wat later is overgegaan als een sport die los staat van het paard als bedrijfsonderdeel.” Bas Smaal stelde wel dat het aantal mensen dat deze sport beoefend sinds de eeuwwisseling sterk is teruggelopen, door de hoge kosten van het houden van een paard plus de stalling van de wagen. De ringsteekwedstrijden tijdens deze Zomerfair was verzorgd door mennersvereniging ‘De Menners’ uit de Hoekse Waard. Het wedstrijdelement is voor de toeschouwer misschien minder belangrijk dan het kijken naar het nostalgische tafereel dat lang geleden zo gewoon was. Voor de deelnemers was het, aan de gezichten te zien, een leuk spel dat ze speelden. Ze hadden er duidelijk plezier in. De uitslag: Eerste plaats was voor Jan van Asperen, plaatst twee voor Annelies Smit en plaatst drie Herman Barendrecht.

Eénmalig gebeuren?
Cees van Meerten; “Het is een kostbare zaak. Wat denk je van de geplaatste hekken en de verkeersregelaars. Gelukkig hebben we veel sponsors.” Langs het hele parcours stonden er ontelbaar veel hekken en bij elke kruising stonden meerdere verkeersregelaars. Paarden zijn tenslotte levende wezens en, hoewel deze menners veel ervaring hebben, kunnen ze schrikken met alle gevolgen van dien. Al met al kan de organisatie, het Historisch Genootschap, Koppie Sjoppie en Fotoexpressie Fotografie, terug kijken op een gelaagde en zeer zomerse Zomerfair.

Op de facebookpagina en het Youtube kanaal van Weekblad de Brug staat een videoverslag.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.