Home » Nieuws » Oase aan het water blijkt utopie

Oase aan het water blijkt utopie

Oase aan het water blijkt utopie

Tijdens de carrouselvergadering van 17 mei consulteerde en informeerde wethouder Jos Huizinga de gemeenteraad over de aanvraag van de omgevingsvergunning nabij de Westerschelde 1 voor het realiseren van tien woningen rondom de Watertoren. Dit gebeurde naar aanleiding van een eerder aangenomen motie, waarin de raad wethouder Huizinga hierom verzoekt. De raad was niet te spreken over de aangebrachte wijzingen ten opzichte van het origininele plan en wees projectontwikkelaar ISA Vastgoed & Ontwikkeling zelfs aan als een onbetrouwbare partner.

Wethouder Jos Huizinga moet een concept-ontwerp wijziging bestemmingsplan goedkeuren en heeft daarover al een voorgenomen besluit genomen, maar wilde niet zonder eerst de gemeenteraad te horen, dat als definitief laten gelden. “Ik zal al uw bevindingen meenemen naar het college, zodat wij naar aanleiding van uw gevoelens en bevindingen een besluit kunnen nemen”, zo beloofde Huizinga de raad voorafgaand aan de vergadering.
In de wijziging is een afwijking in hoogte opgenomen en ook is er geen horecavoorziening meer.

Prachtige schets
Freek Hartmeijer (ZPP), beet zuchtend het spits af tijdens de consultatieronde. “Daar zitten we weer. Zeven jaar verder, maar ik ben nog steeds niet tevreden over de plannen rond de Watertoren. Ik ben teleurgesteld over de wijze waarop dit tot stand is gekomen. Ik kan niet achter het plan staan. Dat geldt zowel voor de bouwhoogte, als voor het monument. We doen de Watertoren tekort om daaromheen te gaan bouwen. Wat ons betreft: ‘Een No Go’ ”.
Het behoud van de Watertoren is voor Andries van Germerden (SGP) een belangrijk uitgangspunt. “Weer spreken we over de Watertoren en het terrein eromheen. Om die plek eer aan te doen, is het belangrijk dat gebied goed te ontwikkelen. Een renovatie was hard nodig. Er lag daarvoor in 2015 een prachtige schets. Een ontwerp van twee bouwlagen met veel glas, wat ook nog eens zo was ingericht, dat het zicht op de toren niet teveel belemmerd zou worden. De bebouwing zou multifunctioneel zijn met flexibele werkplekken en eveneens was er een mooie plek voor een horecagelegenheid bedacht. Kortom, een heel aantrekkelijk perspectief. Het leek er dan ook op dat iedereen tevreden was en dit zo van de grond zou komen. Maar daarna leek alles mis te gaan. Nu krijgen we alles wat we niet wilden. Wij willen een betrouwbare overheid zijn. Maar daar lijkt het nu niet op, welk besluit er ook genomen gaat worden. We willen geen historische fout maken, maar de ontwikkelaar heeft ook rechten. Deze bouwplannen willen we niet.” De SGP wil een gesprek met de ontwikkelaar om de toren en de grond te kopen om zo zelf de regie in handen te krijgen.

Onbetrouwbaar
Daar waar Van Gemerden sprak over een ‘onbetrouwbare overheid’, gaf Fred Loos (ABZ) daar een andere wending aan. Hij gebruikte stevige bewoordingen. “ABZ vindt dat wij met een onbetrouwbare onderneming te maken hebben, die ons een hele mooie animatie heeft voorgespiegeld: ‘Een oase aan het water’ met woningen, kantoren en horeca.. Hij houdt zich niet aan de afspraken. Het gaat die man alleen om zijn portemonnee. Wij zijn belazerd en daar moeten we niet aan meewerken.”

Ook D66, de PvdA, het CDA en GroenLinks zijn tegen de functiewijziging. Daarmee is de gemeenteraad unaniem tegen. Zij wil zich houden aan het bestemmingsplan. De wethouder zal de uitkomsten in het college bespreken.

ISA vastgoedondernemer Peter Plaisier was niet bereikbaar voor commentaar.

Tekst: Jacqueline van Dalen

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.