Home » Nieuws » Open Atelier Route Octo-Art

Open Atelier Route Octo-Art

Open Atelier Route Octo-Art

Op 3 en 4 november is het weer zover, maar welke kunstenaars doen dit jaar mee?

De dit jaar meewerkende kunstenaars van de achtste Open Atelier Route Zwijndrecht en Heerjansdam, zijn bekend. De lijst met namen is te vinden op de website atelierroutezwijndrecht.nl. Oude bekenden, die al eerder meededen en nu nieuw werk tonen, plus nieuwe kunstenaars die door de ballotagecommissie zijn gekomen om mee te mogen doen. Eén van de deelnemers is Octo-Art.

Octo-Art
De al 35 jaar bestaande schilderswerkgroep uit Zwijndrecht bestaat uit maximaal zestien deelnemers. Omdat dat een regel is waar ze zich aan houden, hebben ze al sinds jaar en dag een wachtlijst waarop constant een aantal mensen staan die graag lid van groep wil worden. Eens in de twee weken komen ze op donderdagavond bij elkaar in buurthuis De Wentelwiek, waar ze werken met verschillende materialen. Zo maken ze gebruik van potlood, acryl- of aquarelverf. Regelmatig met een docent, of een door de groep gekozen onderwerp.

Een les
Om te kijken hoe zo’n docent te werk gaat schoven we afgelopen week eens aan tijdens een les. Het bleek te gaan om een tekenles met als docent de heer Frans v.d. Aa. Frans vertelde dat hij van huis uit illustrator is, maar daarnaast als bedrijfsfotograaf heeft gewerkt. “En die combinatie heeft er toe geleid dat je anders naar dingen gaat kijken”, vertelde hij ter inleiding. “Het is niet zo dat je even een huisje boompje beestje tekent en dan ben ik er, want daar zit nog wel wat achter.” Daarna leek het hem goed om, wat het tekenen betreft, eens helemaal terug te gaan naar het begin. “Wat voor potloden gebruik je, wat voor papier ga je gebruiken en dan gaan we naar de basisvormen van het tekenen. Ga je van een foto af werken of uit je hoofd? ” Zelf vindt hij het tekenen van een landschap in de vrije natuur het leukst, wat hij jaren lang als docent op een kasteel in Frankrijk heeft gedaan. “Maar wat je ook gaat tekenen of schilderen, je hebt er een aantal basistechnieken voor nodig en daar gaan we vanavond aan werken. De basisvormen, kubus, bollen, cilinders en piramides.”

Opdrachten
Hierna kreeg de groep de ‘opdracht’ om een peer te tekenen, daarna een tros druiven en vervolgens een afgezaagde boom. Verrassend is het dan om te zien dat er iedereen het op een totaal andere manier op papier zet. Frans maakt tijdens het uitvoeren van de opdracht een rondgang en geeft een ieder individueel advies. Als advies aan de groep vertelt hij over het tekenen van de boom, “Je moet goed kijken in het bos hoe dat in elkaar zit en daarbij de basisvormen herkennen.”

De Atelierroute
Octo-Art is tijdens deze dagen te bezoeken op de locatie waar ze ook les krijgen, De Wentelwiek. Een aantal van de leden zal aanwezig zijn en er is werk te zien van wat de leden het afgelopen hebben gecreëerd. Elke locatie wordt gemarkeerd door een prachtige vlag. Een mooi startpunt van de route is de overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars in KunZt, het oude raadhuis, aan de Burgemeester de Bruïnelaan 45, Zwijndrecht. Een folder met plattegrond van de route zal verkrijgbaar zijn bij de deelnemende locaties en bij KunZt. Op deze site kunt u bij ‘kunstenaars’ informatie over hen vinden en foto’s van hun werk zien.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.