Home » Nieuws » Opening nieuwe velden Derby uitbundig gevierd

Opening nieuwe velden Derby uitbundig gevierd

Opening nieuwe velden Derby uitbundig gevierd

Hockeyclub waardeert de goede samenwerking met Zwijndrecht én Hendrik-Ido-Ambacht

Bij de eerste klap op de startknop was er een weigering, maar bij de tweede poging van de burgemeesters Dominic Schrijer (Zwijndrecht) en Jan Heijkoop (Hendrik-Ido-Ambacht) was het raak. De sproei-installatie op het hoofdveld produceerde vrijdagavond rond zeven uur een ferme straal water. Met deze symbolische handeling waren de nieuwe velden van hockeyclub Derby officieel geopend. Twee zogenaamde watervelden en een zandingestrooid kunstgrasveld (inclusief nieuwe LED-verlichting) maken dat Derby weer vooruit kan kijken en dat werd dan ook een weekeind lang gevierd.

Spelen
Nadat de sportwethouders Jolanda de Witte (Zwijndrecht) en Steven van Die (Hendrik-Ido-Ambacht) samen ‘de eerste bal’ geslagen hadden, kon er daadwerkelijk gehockeyd worden. Diverse mixteams speelden tegen elkaar, terwijl in en rond het clubhuis het seniorenfeest al voorzichtig op gang kwam. De feestelijke driedaagse, die vrijdag in de namiddag begon met een sponsorbijeenkomst werd zondagmiddag afgesloten met de thuiswedstrijden van dames 1 tegen Forescate en heren 1 tegen Pijnacker. De dames openden de competitie met een 1-1 gelijkspel, de heren met een 3-1 overwinning.

Opgave
Een paar jaar geleden stond Derby voor en bijna onmogelijke opgave. De velden waren zo goed als versleten, maar de middelen ontbraken om te renoveren. De vereniging, die in 1998 ontstond na een fusie tussen het Zwijndrechtse Oude Maas en het Ambachtse clubs AMHC’65, had de velden altijd in eigen beheer gehad. Hoe nu verder? Er werd contact gezocht met de plaatselijke politiek; in Zwijndrecht, maar ook in Hendrik-Ido-Ambacht. En uiteindelijk met succes. Alom voelde men de verantwoordelijkheid om de 900 honderd leden tellende vereniging niet aan haar lot over te laten. Om de nieuwe velden te realiseren kwamen beide gemeenten met een financiële bijdrage en kwam men uit op een constructie, waarbij Derby de velden huurt van de gemeente Zwijndrecht. Hiermee kwam de club ook in de pas te lopen met de andere plaatselijke buitensportverenigingen.

Politieke wil
Tijdens het officiële gedeelte roemden alle sprekers de politieke wil en moed om gemeentegrensoverschrijdend het probleem van Derby voortvarend aan te pakken. “En dat Ambacht bijdraagt is niet meer dan logisch,” stelde burgemeester Heijkoop. “Ruim 400 leden komen uit Hendrik-Ido-Ambacht. Dan voelen ook wij onze verantwoordelijkheid.”

Toegankelijk
“Wij zijn ontzettend blij met het resultaat,” stelde voorzitter Hinrich Slobbe. “Met de nieuwe velden en een opgeknapt clubhuis kunnen we weer vooruitkijken. We dachten aanvankelijk aan vier velden, maar met drie kunnen we met het huidige ledenbestand uitkomen. Ook omdat er naast het clubhuis nog een jeugdveldje bijgekomen is. Dankzij de gekozen constructie kunnen we de contributie op een aanvaardbaar niveau houden. Anders hadden we twee tot drie keer moeten verhogen. Dan kwamen we op het contributieniveau van clubs als Laren, Bloemendaal en Victoria. En dat wilden we niet. We willen breed toegankelijk zijn. We zijn een club van boeren, tuinders en buitenlui,” besloot hij met enige dichterlijke vrijheid. Om de kas op orde te houden komt Derby binnenkort met een obligatielening.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.