Home » Nieuws » Opening Oudheidkamer

Opening Oudheidkamer

Opening Oudheidkamer
Meenhuis

Jl. zaterdag heeft burgemeester J. Heijkoop de officiële opening verricht van Den Brommert, de gerestaureerde en verbouwde oudheidkamer van het Historisch Genootschap.

Vooraf was er een bijeenkomst in de Dorpskerk, schuin tegenover de oudheidkamer. In haar welkomstwoord memoreerde de voorzitter van het Genootschap, Alie Tas, in het kort de voorgeschiedenis van ruim zeven jaar die aan deze dag vooraf ging. Vooral stond zij stil bij het vele werk van de vrijwilligers. Ook bracht ze dank aan de sponsors die de financiering van de restauratie mede hebben mogelijk gemaakt. Daarbij werden het CAI-fonds en het de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht met name genoemd. In de nieuwe Brommert is de zgn. Spoorcollectie ondergebracht, een grote hoeveelheid antiek (vooral meubilair, schilderijen, porselein, kristal) dat destijds eigendom was van de vroegere burgemeester W. Spoor (1896-1911) die veel voor de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht betekend heeft. De collectie, die de gemeente in 1966 via een erfenis in eigendom verkreeg, is in bruikleen overgedragen aan het Genootschap. De symbolische overdracht werd met het overhandigen van een sleutel verricht door wethouder R. Lafleur. Burgemeester Heijkoop sprak namens het gemeentebestuur zijn waardering uit voor het werk dat het Genootschap heeft verricht om een rijksmonument in het oude dorp te restaureren. Arie Verhoeven, die een belangrijke rol heeft gehad bij de restauratie werd in het bijzonder dank gezegd. Hij kreeg van de burgemeester een gemeentelijke onderscheiding, de zilveren pluim, uitgereikt.

Hierna begaf het gezelschap zich naar Den Brommert, waar de burgemeester de officiële opening verrichtte. Vervolgens kon iedereen het gebouw ook van binnen bezichtigen. Er zijn twee tentoonstellingen ingericht, resp. over de geschiedenis van het gebouw en over het leven van burgemeester Spoor. Veel bewondering oogste de mooie stijlkamer, die met de inboedel van de vroegere burgemeester Spoor is ingericht.

Met de opening ging ook een leuk winkeltje van start. Hierin worden allerlei cadeau artikelen verkocht, zoals exclusieve Ambachtse souvenirs, een 10-tal specifieke Ambachtse theesoorten, een serie exclusieve bakmixen en in Ambacht gemaakte chocolade. Een uniek winkeltje voor ons dorp.

Het Genootschap heeft op woensdag 16, vrijdag 18 en zaterdag 19 september open huis van 14.00 tot 16.00 uur. Ook het winkeltje is dan open. In de toekomst is het winkeltje op genoemde dagen geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.