Home » Nieuws » Oranjevereniging Rijsoord maakt activiteitenagenda leeg

Oranjevereniging Rijsoord maakt activiteitenagenda leeg

Oranjevereniging Rijsoord maakt activiteitenagenda leeg

Vanwege het coronavirus konden in 2020 kon de lustrumactiviteiten ter ere van het 85-jarig bestaan van Oranjevereniging Nederland & Oranje – Rijsoord niet doorgaan. Zodoende focuste de vereniging zich op 2021. Tot 9 juli 2021 zag alles er goed uit, en alle voorbereidingen en werkzaamheden waren erop gericht om deze lustrumactiviteiten dit jaar wel door te laten gaan.

Inmiddels zijn we de persconferentie van 9 juli van de Rijksoverheid en een bestuursvergadering van de Oranjevereniging verder. “Onze koers is hierdoor 180 graden gedraaid. De activiteiten op 3, 4 en 18 september gaan niet door. “Er zijn veel redenen waarom je het wel zou willen dat het doorgaat, maar er zijn des te meer redenen waarom we besloten hebben om het niet door te laten gaan”, laat de verenging weten.

Op basis van de huidige maatregelen mogen de activiteiten sowieso niet doorgaan. Deze maatregelen lopen in ieder geval door tot en met 13 augustus. Daarna valt te bezien of de maatregelen versoepeld worden en wat dan eventueel wel mag. Als de maatregelen al gaan versoepelen, dan zal dat toch in een fieldlab-omgeving zijn met toegangscontrole, vaccinatiebewijs of negatieve test. Maar tweeënhalve week voor de festiviteiten plaatsvinden goed anticiperen op de regelgeving is erg ingewikkeld. Er zou dan nu al een vergunningsplan geschreven moeten worden, gebaseerd op de te verwachten maatregelen op 3, 4 en 18 september. Dit moet dan in samenspraak met de Veiligheidsregio Rijnmond, die erg druk is met al deze constant veranderende maatregelen. Zelfs als je daar allemaal aan voldoet, dan is het maar de vraag of het überhaupt door kan en door mag gaan. Als we als Oranjevereniging een feestje willen organiseren, dan willen we ook écht een feestje organiseren. Niet beperkt door allerlei geknutselde maatregelen die de feeststemming kunnen beïnvloeden. Beter toch om nog een jaar te wachten op een goed feestje, dan iets maar half te kunnen organiseren met wellicht veel beperkende maatregelen.

Feestjes van de Oranjevereniging moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Met toegangscontrole lukt dit nooit helemaal goed. Want wellicht moeten mensen gevaccineerd zijn of negatief getest. Dit leidt bij toegangscontrole wellicht tot gezeur van mensen, en dat is nou precies niet wat bij een feestje hoort zijn: voornamelijk geen gezeur maar wél feeststemming.

Ook zullen er, als het dan allemaal door zou kunnen gaan, bezoekers bij zijn die huiverig zijn en niet zullen komen. Bang zijn voor corona of noem maar op. Dit is een drempel voor mensen. Dit geldt ook voor mensen die een tuin hebben aan De Waal; moet je nu wel visite uitnodigen voor de gondelvaart, of niet? Moet je nu wel een tent in je tuin bouwen, of niet? Moet je nu wel of niet je tuin verlichten? De kans dat het aan actief publiek ontbreekt, is zeker aanwezig. Dat geldt ook voor de gondelbouwers. Wellicht zullen er een aantal zijn die nu geen gondel willen bouwen, die dat anders wel gedaan zouden hebben.

We hebben ook verantwoordelijkheid naar onze sponsors. Dit vinden wijzelf het minst belangrijk, wat onze vereniging is onafhankelijk, maar we hebben die verantwoordelijkheid wel. Als je iets organiseert waar sponsorgeld bij betrokken is, dan moet het goed besteed zijn. Laat staan dat je het geld wel uitgeeft, maar dat het toch niet door mag gaan.

Er zijn nog meer argumenten die dit ondersteunen, maar dit zijn de belangrijkste. Dus hebben we helaas besloten om het door te schuiven naar 2022.

Foto: Owen Alblas

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.