Home » Nieuws » Oud-tandarts en restauranteigenaar Mohamad Ammar (64) overleden

Oud-tandarts en restauranteigenaar Mohamad Ammar (64) overleden

Oud-tandarts en restauranteigenaar Mohamad Ammar (64) overleden

Eind december 2021 is Mohamad Ammar (64) overleden. Hij vluchtte in 2016 van Syrië naar Nederland waarna Mohamad in ons dorp neerstreek. Hier deed de Syriër vrijwilligerswerk bij Stichting Vluchtelingenwerk waar hij onder meer gezinnen met medische problemen hielp. Dat paste bij Mohamad die jarenlang een tandartspraktijk had in Damascus. Zijn medische ervaring kon de Syriër later inzetten bij Mondzorg Ambacht waar hij drie jaar werkte. Vervolgens opende Mohamad een Syrisch restaurant aan de Voorstraat. Omdat hij al verzwakt was door lymfklierkanker, overleed Mohamad vrij plotseling na een coronabesmetting.

Mohamad opende begin 2021 zijn restaurant Alaa Aldeen aan de Dordtse Voorstraat. In zijn eetgelegenheid verkocht Mohamad Syrische gerechten. “Hiermee wil ik de Syrische keuken naar Nederland halen”, verduidelijkte de voormalig tandarts vorig jaar. Bij zijn onderneming kreeg Mohamad hulp van een buurman die vroeger kok in Syrië geweest was. Beide vrouwen hielpen ook in de zaak; zo bakte Mohamads vrouw, Samah, verschillende Syrische koekjes. Verder verkocht Mohamad Syrische pasteitjes, hummus, linzensoep en Baba Ganoush. Bezoekers en collega’s waardeerden niet alleen zijn oriëntaalse gerechten, maar ook Mohamads karakter. Zo typeren de winkeliers van de Voorstraat hun beroepsgenoot als een warme persoonlijkheid. “We verliezen in hem een lieve, hardwerkende en bescheiden collega”, schrijft winkeliersvereniging Voorstraat West in haar overlijdensbericht.

Assistent bij Mondzorg
Voordat Mohamad zijn restaurant opende, werkte hij drie jaar bij tandartspraktijk Mondzorg in ons dorp. Daar was hij assistent en mocht Mohamad verschillende behandelingen uitvoeren onder toezicht van een ervaren tandarts. Zo vulde Mohamad gaatjes, voerde hij wortelkanaalbehandelingen uit en trok hij tanden en kiezen (extractie). Collega’s vonden het bijzonder hoe geduldig Mohamad was, terwijl hij toch snel en punctueel te werk ging. Wel had de Syriër moeite met het hoge technische Nederlandse taalniveau, zodat het werk veel van hem vergde. Vandaar dat Mohamad een carrièreswitch maakte toen hij eind 2020 de kans kreeg.

Meeloopdag bij 3 Sprong Mondzorg
In 2016 mocht Mohamad een dag meelopen bij tandartspraktijk 3 Sprong Mondzorg, waar tandarts Frank Sleicher liet zien hoe zijn praktijk functioneerde. “Dat was een mooie dag!”, vertelde Mohamad enthousiast toen hij later terugblikte. Daarbij zag de Syriër wel verschillen: “Een Syrische tandarts werkt vrijwel altijd zonder assistentes of mondhygiënisten, zodat hij zijn planning zelf moet opstellen. Een ander verschil is dat een Syrische tandarts meteen na een periodieke controle behandelt, iets wat Sleicher nog van vroeger herkent. Opvallend is ook dat Sleicher zit tijdens de behandelingen, terwijl ik geleerd heb om staand te werken”. Toch waardeerde Mohamad de meeloopdag in de tandartspraktijk. “Ik vind het boeiend om mee te kijken en het leukste vind ik het echte precisiewerk, zoals zenuwbehandelingen”.

Kinderen
Wat de cliënten betreft, hield Mohamad het meeste van kinderen. “In het begin durven ze niet zonder hun ouders te komen, zodat ik kinderen vriendelijk ontvang, waarna ik hen soms zelfs met de stoel laat spelen. Later durven de kinderen dan vaak alleen te komen en nog later met hun eigen kinderen. Kortom, kinderen zijn onze nieuwe cliënten!” Mohamad ogen glommen terwijl hij dat vertelde, wellicht omdat Mohamad zelf ook nog twee kinderen heeft. “Even nadat ik in Nederland was aangekomen, zijn mijn vrouw en kinderen naar Beiroet gereisd om naar Amsterdam te vliegen.” Het gezin moest vluchten, omdat Mohamad openlijk kritisch was over de regering van president Al-Assad. Het bewind wilde de mondige tandarts opsluiten om hem waarschijnlijk te martelen.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.