Home » Nieuws » Peter de Haas wil heel graag wat terugdoen

Peter de Haas wil heel graag wat terugdoen

Peter de Haas wil heel graag wat terugdoen

Pelikaan, een grote vereniging, waar normen en waarden nog altijd alle aandacht krijgen.

Het vinden van een nieuwe voorzitter is voor veel verenigingen geen sinecure. Pelikaan trof het wat dat betreft met Peter de Haas. Nadat hij gepolst was om Hans Kostense op te volgen, liep hij een half jaartje mee met het bestuur. Het beviel goed en was er vervolgens snel uit. Op 12 juni ging de algemene ledenvergadering met de voordracht akkoord en kreeg De Haas (59) de voorzittershamer in handen.

Terugdoen
“Vrienden van me zeiden: ‘Waar begin je aan?’ Maar ik ben er enthousiast voor. Het is voor mij een manier om iets terug te doen voor deze mooie vereniging,” vertelt de geboren en getogen Zwijndrechtenaar. “En eerlijk gezegd, moest het ook maar meteen het voorzitterschap zijn. Ik denk dat daar mijn kwaliteiten liggen: luisteren, verbinden, faciliteren, mensen motiveren. Voetbaltechnisch gezien zal ik me bescheiden opstellen. We hebben immers voldoende mensen in huis die op dat gebied veel deskundiger zijn.”
Het ‘ja’ van Peter de Haas heeft ook te maken met het feit dat er in zijn agenda het laatste jaar meer ruimte kwam. “Ik heb mijn baan bij een Amerikaanse vermogensbeheerder opgezegd en werk nu zelfstandig als vastgoedbeleggingsadviseur. Ik kan mijn werktijden nu anders indelen en de vrijkomende tijd inzetten voor de vereniging,” schetst de nieuwe preses, die als 8-jarige het Pelikaan-shirt aantrok.

Normen en waarden
“Toen ik destijds lid werd van Pelikaan, werd er gesproken van een ‘nette vereniging’,” herinnert De Haas zich. “Nu klinkt dat misschien wat oubollig, maar Pelikaan is nog altijd een vereniging, waar normen en waarden veel aandacht krijgen. De jeugd wordt hier heel goed opgevangen. Het is ook een vereniging met een positieve sfeer. Er is respect voor elkaar, mensen voelen zich er thuis.”

Beleid
De Haas: “Verwacht van mij nou geen hele grote beleidswijzigingen. Dingen die goed gaan, daar moet je afblijven. We hebben alles in huis en dat maakt ons binnen Zwijndrecht uniek: senioren, junioren in alle categorieën, meisjes, vrouwen, walking football. We hebben ook een prima jeugdbeleidsplan, dat zijn vruchten afwerpt. Het overgrote deel van de selectie komt voort uit de eigen gelederen en is clubtrouw. Waar vind je dat nog? Vrouwen en meisjesvoetbal willen we de komende tijd wel verder laten groeien. We beginnen dit seizoen ook met kinderen van 5 tot 6 jaar, die spelenderwijs kennis gaan maken met voetbal.”

Wensen en ambitie
Voor de nabije toekomst somt Peter de Haas desgevraagd toch een aantal wensen op: een kunstgrasveld, verdere verduurzaming van het complex én meer ruimte. “Toen Pelikaan hier op Park Bakestein terechtkwam, was ons complex bedoeld voor zo’n 400 leden. We zitten inmiddels bijna aan het dubbele aantal. En er is natuurlijk sterk de ambitie om met het eerste elftal terug te keren in de eerste klasse, liefst via het kampioenschap. We waren er de afgelopen jaren telkens dichtbij. Dat is een belangrijk doel voor de technische staf, de trainer en de spelers.”

Kampioenschap van Zwijndrecht
De Haas kijkt uit naar het Kampioenschap van Zwijndrecht dat zaterdag op het complex van Pelikaan voor de tweede keer en volgens een nieuwe opzet gehouden wordt. Het is voor hem een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met de bestuurders van de andere verenigingen.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.