Home » Nieuws » Piet Hardenbol, veelzijdig en productief

Piet Hardenbol, veelzijdig en productief

Piet Hardenbol, veelzijdig en productief

Het is al even geleden dat de tentoonstelling van het werk van Piet Hardenbol is geopend. Op 1 juli is namelijk, in het Oude Raadhuis, de tentoonstelling van zijn werk geopend. Onder grote belangstelling nam, oud-bestuurslid van Teekengenootschap Pictura, Ad Breevaart de belangstellenden mee op reis in een tocht langs zijn persoonlijke herinneringen. Hij gebruikte hier diverse kunstwerken voor om dit te illustreren en daagde luisteraars uit om thuis ook weer eens verzamelde voorwerpen met nieuwe ogen te bekijken. Margot Marres omlijste het geheel met heerlijk ontspannende en sprankelende harpmuziek.

Piet Hardenbol
Beter bekend als Piet Haan hield veel van kleuren maar ook veel van de natuur. Ofschoon het merendeel van zijn werk bestaat uit olie- en acrylverven maakt hij regelmatig grafische uitstapjes. Maar ook zijn litho’s – zo kenmerkend voor Haan – vertonen een overdaad aan kleuren en verrassen door hun eenvoud en directheid. Sommigen doen zijn werk af als kinderlijk anderen als speels. Piet volgde als schilder / kunstenaar een geheel eigen weg en is niet in een vakje te plaatsen. Pieter Haan volgde zijn opleiding aan de Tekenschool in Dordrecht. Hij kreeg les van Cor Noltee en Gideon Brugman. Pieter Haan was zowel beeldhouwer als schilder, tekenaar, pastellist, collagist en vervaardiger van monotypen. Ook was hij een actief lid van Tekengenootschap Pictura in Dordrecht waar zijn eigen atelier was en hij dagelijks te vinden en aan het werk. Daarbuiten was hij ook werkzaam in het buitenland, zoals Frankrijk, Griekenland, België en Duitsland. Zijn geschilderde onderwerpen zijn vooral figuurvoorstellingen, naaktfiguren, portretten, paarden en non- figuratieve voorstellingen. Piet Hardenbol is geboren in Dordrecht op 21 juni 1926 en overleden 2015.

De tentoonstelling
Jansje van de Rest ontving ons en vertelde over de opening en het werk van Hardenbol. “Het was druk op die dag. Er waren zo’n vijf en zeventig mensen, ondanks de warmte, op af gekomen. Ook de weduwe, mevrouw Hardenbol, kwam nog even langs.” Zijn al de werken in privébezit? “Ze zijn te koop, ze zijn wel allemaal privébezit. Ze komen allemaal uit zijn atelier bij Pictura dat tot aan de nok toe schijnt vol te staan. Els Wagemans is een goede kennis van haar en schijnt heel deskundig te zijn op dit gebied en heeft ook de tentoonstelling ingericht en de selectie verricht van wat er hier hangt.” Het affiche voor de expositie dekt duidelijk niet de lading. “Als je hier rondloopt dan zul je wel zien dat hij zich door veel mensen heeft laten beïnvloeden. Dat zei zijn vrouw ook dat hij naar bijna alle exposities ging en dat is in zijn werk te zien. Hij heeft naast zijn schilderen ook altijd gewerkt als chef de bureau van een transport bedrijf en toen hij gepensioneerd was heeft hij gezegd ‘Ik heb honger om te schilderen’. ’s Morgens om half zeven stond hij op en dan ging hij naar zijn atelier en ging hij aan de slag.”

Bent u niet in de gelegenheid geweest bij de opening aanwezig te zijn, dan kunt u deze bijzondere tentoonstelling nog tot en met zondag 5 augustus bezoeken. U kunt KunZt bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag tussen 13.30 uur en 16.30 uur. U vindt de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1. De ingang vindt u aan de Burgemeester de Bruïnelaan. Wilt u met een groep langskomen? Meldt u dit dan van tevoren via: info@kunztzwijndrecht.nl. Voor meer informatie over deze tentoonstelling, kijk op: www.kunztzwijndrecht.nl

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.