Home » Nieuws » Poppenmeubels uit de vorige eeuw!

Poppenmeubels uit de vorige eeuw!

Poppenmeubels uit de vorige eeuw!

Cees van der Waal maakt als hobby poppenmeubels op schaal 1 : 12.

Cees van der Waal is al zo lang hij zich kan herinneren bezig met het maken van poppenmeubeltjes. Vroeger voor zijn kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes, tegenwoordig als vrijetijdsbesteding waar hij enorm veel plezier aan beleeft. Hij is dan ook vrijwel dagelijks te vinden in zijn hobbyschuurtje om met de grootste precisie meubeltjes op een schaal van 1 : 12 te maken.

Hoe het gekomen is
“Ik heb het altijd al leuke gevonden om kleine dingen te knutselen”, vertelt Cees van der Waal, 77 jaar jong, oud-werknemer van Van Leeuwen Buizen en al meer dan 50 jaar inwoner van Zwijndrecht, als ik hem opzoek in zijn hobbyschuurtje. Zowel op zijn werkbank als op de planken in de schuur staan honderden kleine poppenmeubeltjes. Aan de wand hangt een houten bordje waarop: ‘Werkplaats OPA, betaling met kusjes, knuffels en een lach’. “En zo is het natuurlijk begonnen, vervolgt Cees zijn verhaal. “Met parkeergarages voor de jongens en poppenhuizen voor de meiden. En in die poppenhuizen horen natuurlijk poppenmeubels: tafels, stoelen, kasten, ledikantjes, kinderstoeltjes enzovoort, enzovoort. Van het een kwam het ander en zo is het gekomen. Inmiddels is het voor mij meer geworden dan alleen een leuk tijdverdrijf, ik ben er gewoon aan verslaafd”, aldus Cees lachend.

Precisiewerk
Alle poppenmeubels, die Cees maakt zijn op schaal 1 : 12, de standaardgrootte voor poppenmeubels. Bovendien zijn het ook stuk voor stuk exacte kopieën van de meubels, zoals die er in de vorige eeuw uitzagen. Cees haalt zijn ideeën uit oude boeken en bladen en maakt de meubeltjes met enorme precisie na. Hij gebruikt daarbij het liefst originele eiken- en beukenhouten materialen of een speciaal soort triplex. Om het allemaal betaalbaar te houden gebruikt hij daarvoor bijvoorbeeld oude houten klerenhangers of geschikte materialen, die hij bij het grof vuil vindt. Heel soms maakt hij gebruik van kant en klare onderdelen, die hij in een speciaalzaak koopt. Zoals het plastic wasbakje met kraantje, die precies in het wasmeubel past. “Ik begin altijd met het uitzagen van de verschillende onderdelen van de meubeltjes. Soms boor ik kleine gaatjes om de verschillende onderdelen met cocktailprikkers aan elkaar te bevestigen. Meestal lijm ik ze aan elkaar. Voor ik de meubeltjes in elkaar zet verf ik ze. De rieten bekleding van stoeltjes maak ik van touw na. Het is allemaal millimeterwerk, waarbij ik gebruik maak van precisie gereedschap en de meubels in elkaar zet met behulp van een pincet. Voor dat kleine werk zijn mijn vingers te dik”.

Beursbezoeken
Cees besteed heel wat tijd en geld aan zijn hobby. “Om zo een stoeltje te maken ben ik gemiddeld zo’n 8 uur in de weer”. Om zijn hobby betaalbaar te houden gaat hij met zijn poppenmeubeltjes een paar keer per jaar naar beurzen, waar onder meer gehandeld wordt in poppenmeubels. “Zo kom ik al meer dan 10 jaar op de Poppenhuizen, Poppen & Miniaturenbeurs in Rijswijk. Omdat ik alles zelf maak en mijn uren niet reken kan ik de meubeltjes tegen heel schappelijke prijzen aanbieden. En dat levert nog wel eens leuke opdrachten op. Zo mocht ik onlangs nog poppenstoeltjes leveren aan een mevrouw, die ze gebruikt voor een workshop poppenmeubels beschilderen. Ik hoef er ook niets aan te verdienen, als ik de kosten er maar uit heb. Bovendien doe je op zo’n beurs vaak weer leuke ideeën op voor het maken van nieuwe meubeltjes en zo snijdt het mes aan twee kanten, aldus een enthousiaste Cees van der Waal tot slot.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.