Home » Nieuws » Regio-update corona: Veiligheidsregio positief over huidig beeld

Regio-update corona: Veiligheidsregio positief over huidig beeld

Regio-update corona: Veiligheidsregio positief over huidig beeld
Meenhuis

Onder voorwaarden is bijna alles weer open, waaronder restaurants, bioscopen en musea. De Veiligheidsregio is positief over het huidige coronabeeld in de regio: “Het staat er florissanter voor dan een paar weken geleden”.

“We staan niet meer in de landelijke top als het gaat om besmettingscijfers”, vertelt voorzitter Wouter Kolff. “Er zijn dalende cijfers zichtbaar. Dit geldt voor het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en clusterbesmettingen”. In de afgelopen week werden per dag gemiddeld 74 besmettingen op 100.000 inwoners vastgesteld. Een aantal weken geleden was dat nog ruim boven de vierhonderd. Goed nieuws dus, maar tegelijkertijd blijft Kolff kritisch: “het is nog steeds hetzelfde virus als anderhalf jaar geleden, met nog steeds dezelfde effecten. Hoewel we blij zijn dat er steeds meer maatregelen worden afgeschaald, moeten we ons ervan bewustzijn dat het virus nog steeds rondwaart. Ook in de zomer, wanneer er naar verwachting weer meer internationaal gereisd wordt.”

De volgende versoepelingsronde is voorzien voor 30 juni, maar er gaan stemmen op om deze datum naar voren te halen. Na een gecombineerde Stap 4 en Stap 5 in de routekaart, resteren daarna nog de anderhalvemetermaatregel, mondkapjesplicht en het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. De vraag is: wanneer worden ook deze maatregelen opgeheven? Want dit legt beperkingen op evenementen, theaters en bioscopen. Samenvallend met een nieuwe ronde versoepelingen ging de CoronaCheck-app ook een grotere rol spelen. Met een negatief testresultaat in die app kunnen mensen toegang krijgen tot evenementen of sportwedstrijden. En voor restaurants, theaters of bioscopen geldt dat er meer mensen naar binnen mogen als ze kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest.

Vaccinatie
Met het huidige vaccinatiebeeld, ontvangt iedereen in Nederland boven de achttien jaar uiterlijk 20 juni een uitnodiging voor een eerste vaccinatie. Medio juli zou iedereen die dat wil een prik gehaald kunnen hebben. De trend van de laatste weken is dat per dag één nieuw jaargang wordt toegevoegd aan de vaccinatielijst. De Gezondheidsraad buigt zich nog over een advies omtrent het vaccineren van jongeren tot zeventien jaar.

Deze maand wordt met pilots gestart in wijken met een lage vaccinatiebereidheidsgraad. Hulpverleners gaan met mensen in gesprek die zich niet willen of hebben laten vaccineren. Buurtbewoners worden dan in de gelegenheid gesteld om zich alsnog te laten vaccineren. Afgaand op het huidige vaccinatietempo, wordt aan het einde van de maand verwacht dat de vaccinatielocaties in Dordrecht, de hallen van DeetosSnel en Oranje Wit, zullen fuseren. De hoofdlocatie wordt dan laatstgenoemde hal.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.