Home » Nieuws » Regiosportclubs bijna twee jaar in de greep van het virus!

Regiosportclubs bijna twee jaar in de greep van het virus!

Regiosportclubs bijna twee jaar in de greep van het virus!

Aanstaande februari is het twee jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland officieel haar vervelende intrede deed. Gedeeltelijke – en zelfs volledige lockdowns krijgen het virus, inclusief haar verraderlijke mutanten, er maar niet onder. De pandemie doet de economie links en rechts kraken en de tweespalt binnen de bevolking zaait meer onrust dan ons lief is. Hoe vergaat het de sportclubs binnen onze regio? Twee penningmeesters uit zowel de categorie binnen – als buitensport reageren op enkele precaire kwesties. De schatbewaarders Martin Dorsman, van Zwem- en Polo Club De Devel en Piet van der Meulen, van voetbalvereniging Rijsoord hebben het er, ondanks nauwelijks bewegende sportactiviteiten bij hun clubs, maar druk mee.

‘Twee jaar in de greep van Covid? Valt dit allemaal nog wel te behappen?’
Martin Dorsman: „Voor een binnensportvereniging als die van ons blijft het moeilijk om het hoofd boven water te houden hoor, om er maar eens een metafoor uit te smijten. We hebben in fases de contributie van onze leden uiteraard aangepast of stilgezet. Ook proberen we inventief om te gaan met de huidige situatie door in buitenbaden van andere clubs te zwemmen of te trainen. In Gouda, Amsterdam en afgelopen weekend in Ridderkerk huren we dan de accommodatie van andere clubs.”
Piet van der Meulen: „Ik kan zeggen dat het best wel redelijk gaat hoewel wij binnen onze club natuurlijk in deze tijd een grote omzet vanuit de kantine telkens weer mislopen. Onze enige bron van inkomsten is nu de contributie. Maar verleden seizoen hebben we ook daarin een korting van ongeveer 25 procent aan onze leden moeten verlenen. Dus ook dat maximale rendement komt niet binnen.”

‘Hebben jullie beroep gedaan op
de steunmaatregel?’
Van der Meulen: „Waar mogelijk hebben we een beroep op de steunpakketten gedaan. Dat was geen probleem. Maar zoiets gaat ook telkens in fases waardoor inventief meedenken bij alle betrokkenen noodzakelijk is.”
Dorsman: „We hebben uiteraard voor zover mogelijk beroep gedaan op de ons aangeboden steunmaatregelen. Dat is ook met een juiste respons tot op heden altijd gelukt.”
‘Zijn er binnen de vereniging ook spanningsvelden voelbaar?’
Dorsman: „In het stadium dat de QR scan als verplichte check een must werd bij de trainingen gingen we uiteraard mensen missen. Maar goed, niet vaccineren blijft nu eenmaal een eigen keuze en die dienen wij te respecteren.”
Van der Meulen: „Ja, toch wel. Wij hebben uiteraard ook met niet-gevaccineerde leden te maken. Bij ons bewakingspersoneel bij de poort werd niet door iedereen alle verplichte maatregelen met een goedbedoelde knik geaccepteerd. Dat is natuurlijk dan wel vervelend. Ouders willen logischerwijze hun kind zien voetballen. Dat zouden ze dan nu vanaf het parkeerterrein moeten doen en dat is dan eigenlijk bij ons weer niet te doen.”

‘Kan Covid het bestaansrecht van de club in gevaar brengen?’
Van der Meulen: „De club zal niet zomaar omvallen. Maar we kunnen ook niet alleen van de contributie blijven bestaan en eventuele nieuwe steunmaatregelen moeten we toch maar weer afwachten.”
Dorsman: „Nou dit moet toch echt allemaal niet meer te lang gaan duren. Het blijft voor een vereniging als die van ons toch soms lastig te accepteren dat buiten trainen straks elders weer wel mag en ook zwemlessen wél gegeven mogen worden en zwemtraining en waterpolo binnen niet! En dan hebben we het over hetzelfde water inclusief een hoog chloorgehalte, hè!”

Tekst: Henk Sterkenburg

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.