Home » Nieuws » Rijsoordse Molen noodgedwongen stilgezet

Rijsoordse Molen noodgedwongen stilgezet

Rijsoordse Molen noodgedwongen stilgezet

Vorige week heeft er bij de Rijsoordse molen aan de Waalweg een inspectie plaatsgevonden naar de staat van de roeden (wieken) van de molen. Reden van deze inspectie is dat er de afgelopen jaren wiekbreuken hebben plaatsgevonden bij een aantal molens in Nederland, en er ook een aantal roeden werden afgekeurd die qua levensduur normaal gesproken nog vele jaren mee zouden moeten kunnen.

Dit was voor de eigenaar van de molen, Stichting De Rijsoordse Molen, dan ook een meer dan terechte reden om ook een inspectie uit te laten voeren aan de Rijsoordse molen. Uit de metingen die gedaan zijn blijken forse onregelmatigheden in de lassen aanwezig te zijn, evenals een aantal inwendige scheurtjes. Ook blijken de roeden ter plaatse van de wiekenas door roest aangetast. De metingen zijn uitgevoerd door ApplusRTD, een gespecialiseerd bedrijf, ondersteund door de Restauratie Werkplaats Schiedam. De meting is daarnaast bijgewoond door de landelijke molenvereniging, De Hollandsche Molen, die een uitvoering onderzoek uitvoert naar roedebreuken in Nederland.

Gevolg van deze metingen is dat de wieken van de molen zijn afgekeurd en er niet meer met de molen gedraaid en gemalen mag worden. Direct gevaar dat er een wiek afbreekt is er niet, maar dit kan wel het geval worden als er met de molen actief zal worden doorgedraaid. De molen zal de komende tijd af en toe in een andere stand gezet worden, maar draaien is er dus niet meer bij. De staat van de wieken is dusdanig dat reparaties niet meer mogelijk zijn en de wieken volledig vernieuwd moeten worden!

Een flinke klap voor Stichting De Rijsoordse Molen en het actieve molenteam dat met de molen werkt. Wel beseffend dat met doordraaien de gevolgen veel groter zouden kunnen worden en dit zeer gevaarlijke omstandigheden met zich mee zouden kunnen brengen als men niet had geweten wat men nu weet. Neemt niet weg dat dit voor de molenstichting in alle opzichten een zeer forse (financiële) tegenvaller is. Recent is ook al veel geld uitgegeven om de romp van de molen op te knappen, en ook het kruiwerk waarop de kap van de molen draaide moest noodgedwongen worden vernieuwd.

Stichting De Rijsoordse Molen hoopt op korte termijn te vernemen hoeveel het kost om nieuwe wieken te laten maken. Maar dat dit ontzettend veel geld gaat kosten, is een zekerheid. De molen zal naar verwachting voor lange tijd stilstaan, tot verdriet van de actieve vrijwilligers van de molenstichting. De molenwinkel in de molen zal wel geopend blijven iedere zaterdag. Iedereen blijft van harte welkom om de molenwinkel en de molen te blijven bezoeken. Zodra er meer bekend is over de kosten en de verdere voortgang, zal dit via de diverse media en de Facebookpagina van de molen kenbaar worden gemaakt.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.