Home » Nieuws » Rogier Dorsman pakt goud in Tokyo

Rogier Dorsman pakt goud in Tokyo

Rogier Dorsman pakt goud in Tokyo

De Paralympische spelen zijn voor Rogier Dorsman nu al een succes. De zwemmer uit het Waaldorp, is sinds zijn 12 jaar van de ene op de andere dag nagenoeg blind. De passie voor het zwemmen is gebleven. Inmiddels is Rogier Dorsman onderdeel van TeamNL in Tokyo en mag uitkomen op 5 zwemonderdelen. De road to Tokyo begon al in 2018. Tijdens het Europeees kampioenschap in Dublin en een jaar later tijdens de Wereld kampioenschappen in London grossierde Rogier Dorsman medailles.

Vanaf London was de focus volledig gericht op Tokyo 2020. Daar moest de bekroning van het harde trainen en veel wedstrijden zwemmen uitbetaald worden, echter gooide corona in 2020 zand in de zwemmachine. Geen Paralympische spelen in 2020, maar wel in 2021. Vorige week hoorde ik een buitenlandse journalist zeggen, ‘In het voorprogramma van de Paralympische spelen stonden de Olympische spelen. De echte spelen gaan nu pas beginnen’.

Dat geeft wel aan hoe serieus deze Paralympische worden gezien. De NOS zendt dagelijks uit en de BBC heeft een life stream van bijna alle wedstrijden. Zo ook van wedstrijden van onze ‘Flying Dutchman’, Rogier Dorsman from the Netherlands. De 22-jarige zwemmer begon overtuigend met een gouden plak op de 400 meter vrije slag. Op de 100 meter rugslag werd, na een slechte wissel toch nog een vierde plek bereikt. Dat was een teleurstelling, mede omdat het keerpunt als eerste werd bereikt. Echter ging het aantikken niet goed waardoor Rogier nagenoeg stil kwam te liggen. Een inhaalrace die uit uiteindelijk goed was voor een vierde plek, net buiten het podium.

Na de wedstrijd ontstond er een relletje rond Rogier Dorsman, die er door de Pool Wojciech Makowski van werd beticht niet blind te zijn. Complete onzin want alle atleten worden volgens NOCNSF regels ingedeeld in categorieën(S11-klasse voor blinden en zeer slechtzienden) en medisch onderzocht door doctoren. Overigens dragen alle zwemmers tijdens de race een volledig geblindeerde bril. Dus eigenlijk begrijp ik de ophef niet, maar dat hoort nu eenmaal bij topsport.

De rel rond zijn persoon heeft de zwemmer uit Heerjansdam totaal niet van zijn stuk gebracht. Afgelopen maandagmiddag was tijdens de 200 meter wisselslag de dominantie groot. Dorsman bleef de Oekraïner Michailo Serbin en de Japanner Uchu Tomita ver voor. De debutant op de Paralympische Spelen pakte wederom goud en een nieuw wereldrecord. De Heerjansdammer wilde onder de 2.20 zwemmen en dat is gelukt. Wat een Held!

De kans op nog meer ere metaal is aanwezig. Op woensdag 1 september de 100 meter schoolslag en vrijdag 3 september de 100 meter vlinderslag. De Paralympische spelen van Tokyo duren nog tot 5 september.

Door: Wouter Gorter
Supporter van Rogier Dorsman

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.