Home » Nieuws » Rubriek Johan gaat de grens over: “Gezegend, dat zijn wij”

Rubriek Johan gaat de grens over: “Gezegend, dat zijn wij”

Rubriek Johan gaat de grens over: “Gezegend, dat zijn wij”
Meenhuis

“Gezegend, dat zijn wij”, is het eerste wat Petra zegt. Haar man Ron knikt instemmend, zijn glimlach verraadt een man die gelukkig is. Ron en Petra van Aalst emigreerden begin 2019 samen met hun kinderen Jesse en Benjamin naar Oostenrijk. Zij runnen daar nu met veel enthousiasme ‘Herberg Zirbe’ in de plaats Matrei (Oost-Tirol).

De in Haarlem geboren en getogen Ron ontmoette in 2003 zijn grote liefde Petra. “Ik vertelde Petra meteen dat ik een levenswens had, ‘emigreren naar Canada’. Ik weet al vanaf mijn prille jeugd dat ruimte, bergen en ongerepte natuur helemaal op mijn lijf geschreven zijn”, zegt Ron. Petra lacht als zij aanvult, “en dat herkende ik, maar het idee huis en haard achter te moeten laten vloog mij aan”.

Hun geloof, vertrouwen en liefde voor elkaar bracht hen na zorgvuldig zoeken en overwegen in Oostenrijk. “Daar vonden wij een omgeving vergelijkbaar met Canada”, vertelt Ron. “Oost-Tirol, waar wij nu leven, wordt ook wel ‘het dak van Oostenrijk’ genoemd. Het is hier niet zo toeristisch als in Tirol. Het ademt bij ons natuur, rust en gemoedelijkheid uit. Ja, je kunt het hier gerust Oostenrijk voor de Oostenrijkers noemen”. Petra vertelt verder, “wij willen onze gasten het gevoel geven dat zij thuiskomen. Zij moeten de drukte achter zich kunnen laten en op adem kunnen komen in een omgeving die het karakter van een herberg heeft. Onze ‘Herberg Zirbe’, kan je met recht een thuis in de bergen noemen”, vertelt zij enthousiast als zij nog toevoegt, “onze herberg heet ‘Zirbe’, wat alpenden betekent, een boom die veel voorkomt in Oostenrijk”.

Voor wat betreft hun contacten vertelt Petra, “hier in het dorp zijn de mensen gewend om op zichzelf te zijn. Wij hebben heel bewust, toen wij net gearriveerd waren, de mensen uitgenodigd om kennis met ons en onze herberg te maken”. Blij wordt zij dan als zij zegt, “en wij hebben in de stad Lienz een hele fijne kerkelijke gemeenschap gevonden. Wij hebben het met de mensen daar heel erg getroffen. Er was direct een klik, wij voelen de saamhorigheid en het is goed te weten dat wij op hen kunnen terugvallen”.

“Hoe ziet jullie dag er eigenlijk uit?”, vraag ik hun. “Het is naast de rust die wij hier ervaren toch ook best hard werken”, vertelt Ron. “Ik sta om zes uur op en breng rond zeven uur de kinderen naar school om daarna het ontbijt voor de gasten klaar te maken. Naast het schoonmaken en het verzorgen van de kamers is er altijd wel wat te klussen of te repareren”.

Petra vult aan als zij zegt, “en dan hebben wij ook nog plannen en ideeën zoals het aanbieden van een programma rond gezondheid in samenwerking met een coach. Onderwijl hebben wij ook het plan om voor onszelf nog wat meer woonruimte te creëren”.

Tegen het einde van ons gesprek zegt Petra, “verwonderd zijn wij nog dagelijks over de natuur hier”. “Ja, verwonderd maar ook stil en dankbaar dat wij hier mogen leven en wonen. Dat wij en onze gasten dagelijks mogen genieten van deze schoonheid”.

Die verwondering proef en voel ik ook als ik later die avond de prachtige foto´s van de omgeving op de website van hun herberg zie www.herbergzirbe.nl. Ron en Petra hebben niets te veel gezegd…en aan de lezer, ervaar het zelf maar!

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.