Home » Nieuws » Salon Momenteel en Vers met werk van Anne van Dalen

Salon Momenteel en Vers met werk van Anne van Dalen

Salon Momenteel en Vers met werk van Anne van Dalen
Meenhuis

De eerste Zwijndrechtse kunstsalon ‘salon Momenteel’ is een initiatief van kunstenares Anne van Dalen. “Ik wil mensen uitdagen en aan het denken zetten.” De kunstsalon biedt ruimte voor open gesprekken over kunst, de maatschappij en wat die twee met elkaar te maken hebben. “Kunstenaars hebben vaak een wat andere kijk op de wereld. Met de kunstsalon zet ik de kunst van het gesprek in als middel tot onderlinge verbondenheid. De bedoeling is om een discussie op gang te brengen die alle kanten op kan en mag gaan.” Iedereen is welkom op de twee geplande avonden die bij succes vaker zullen worden gehouden.

De kunstsalon
De Zwijndrechtse kunstsalon: maandag 30 april en maandag 14 mei. Aanvang 19:30 uur. Buizerdstraat 8. Deelname is kosteloos, tevens toegang tot expositie ‘Momenteel’. De expositieBelangstellenden voor de expositie ‘Momenteel’, bestaande uit schilderijen die Anne dit jaar maakte, zijn welkom in het voormalig schoolgebouw aan de Buizerdstraat 8 in de wijk Nederhoven in Zwijndrecht. Tot en met 26 mei, woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Meer informatie vindt u op annevandalen.nl.

Anne van Dalen
We spraken met Anne in haar atelier annex huiskamer – een klaslokaal in een oud schoolgebouw dat dienst doet als tijdelijke woonruimte – over haar overleven als kunstenaar. “Het is een doorlopende uitdaging om als autonoom kunstenaar in leven te blijven. Voor mij is kunst niet iets om erbij te doen, het is geen hobby maar fulltime werk. Ik móet er al mijn aandacht aan besteden om het op niveau te kunnen ontwikkelen. Vandaar dat ik met ‘je geld of je leven’ mensen de kans geef om actief financieel bij te dragen aan mijn voortbestaan. De noodzaak van geld is voor ieder mens een bron van zorg en de stress die dat met zich meebrengt vormt een belemmering. Mensen die meedoen aan ‘je geld of je leven’ maken de weg vrij opdat ik ruimte heb om te groeien. Die vrijheid maakt dat mijn werk tot bloei kan komen.”

Het project heeft al ruim vijftig deelnemers die maandelijks een klein bedrag doneren dat dient als levensonderhoud. “Ik hoop dat steeds meer mensen ervoor kiezen om mee te doen.” Het resultaat van die steun is te zien op de expositie die Anne voor het tweede opeenvolgende jaar zelf organiseerde. “Exposeren is een enorme investering in geld, energie en tijd. Het hele proces neemt al gauw drie maanden in beslag.” Tijd die Anne liever besteedt in haar atelier: “Ik ben nu eenmaal kunstenaar, geen ondernemer. Vandaar dat ik niet meer dan één keer per jaar zelf een expositie organiseer. Gelukkig is mijn werk nu ook op meer plekken te zien bij andere galeries.”

Vers
Tijdens ‘VERS’ kunstweekend presenteert Bergarde Galleries twaalf verse kunsttalenten. Het zijn aanstormende kunstenaars/ontwerpers die hun stappen zetten in de professionele kunstwereld. Anne van Dalen is een van die talenten: “Het is een enorme opsteker op weg naar erkenning dat een deel van mijn werk getoond wordt door Bergarde. Ik ben daarom beide dagen ook aanwezig.” VERS vindt plaats op 12 en 13 mei en is te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Meer over VERS vindt u op de website Bergarde.com.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.