Home » Nieuws » Schipper mag ik overvaren, ja of nee?

Schipper mag ik overvaren, ja of nee?

Schipper mag ik overvaren, ja of nee?

Dankzij de inzet van enthousiaste vrijwillige schippers is het natuureiland de Sophiapolder in Hendrik-Ido-Ambacht per voetveer bereikbaar.

In het hart van de Drechtsteden ligt midden in de rivier de Noord een robuust natuureiland: de Sophiapolder. Een eiland, dat het bezoeken de moeite meer dan waard is. Maar om op dit eiland te komen moet je wel overvaren! 20 vrijwillige schippers staan klaar om u met het voetveer naar dit prachtige natuurgebied te brengen.

Het Natuureiland de Sophiapolder
In het hart van de Drechtsteden ligt midden in de getijdenrivier De Noord een robuust natuureiland met een oppervlakte van zo’n 77 ha: de Sophiapolder. De Sophiapolder heeft zich inmiddels tot een waardevol zoetwatergebied ontwikkeld, dat onder invloed staat van eb en vloed. De slikken staan nu eens droog en een paar uur later, als de vloed opkomt, verdwijnen ze weer onder water. Deze zoetwatergetijdennatuur is uiterst zeldzaam in Europa. Op het eiland zijn wandelpaden, vlonders en uitkijkpunten aangelegd. Dit zorgt voor een avontuurlijk uitstapje. Vanuit de kijkhut kan je met de verrekijker ongestoord genieten van allerlei vogelsoorten. Binnenkort wordt een kleinschalig bezoekerscentrum op het eiland geopend.

De Schippers van de Sophiapolder
Om het natuureiland te bereiken wordt met een hybride voetveer heen en weer gevaren. “Dat gebeurt door 20 vrijwilliger schippers, die naast het varen ook alle mogelijke hand- en spandiensten op het eiland verrichten”,vertelt Gertjan Toepoel, coördinator van de schippers. “In 2018 zetten de vrijwillige schippers van de veerpont Sophia zo’n 3.000 bezoekers over naar het natuureiland”. Daaronder waren ook 300 schoolkinderen, die via het Weetpunt in Zwijndrecht een ochtendje natuurles op het eiland kregen.”De schippers zetten niet alleen de bezoekers over”, vervolgt Gertjan, zij fungeren ook als gastheer, zorgen voor de veiligheid en brengen mensen, die het eiland bezoeken graag hun liefde voor de natuur en vogels bij. En ze tellen de bezoekers! Tenslotte mogen er geen bezoekers op het eiland achter blijven. Ook zetten de schippers deelnemers over voor een excursie van het zuid Hollands Landschap zoals de Vroege en Late Vogelexcursies, de Zomeravondexcursies en het wadlopen!”.
De schippers – 18 mannen en 2 vrouwen – komen uit verschillende plaatsen in de regio en bestaan voor de helft uit mensen, die nog actief aan het bedrijfsleven deel nemen, terwijl de andere helft van een welverdiend pensioen geniet. “Het is een gemotiveerde ploeg mensen, die het zonder uitzondering leuk vinden om te doen. Ze varen graag en zijn zeer begaan met de natuur”. Dat blijkt ook uit de schoonmaakactie, die de schippers regelmatig houden op het eiland. “Je wil niet weten hoeveel plastic wij op het eiland vinden. Allemaal meegevoerd en achtergelaten door de rivier, verklaart een bezorgde Gertjan Toepoel tot slot.

Moet ik dan ook geld betalen, ja of nee?
Het veerpontje naar de Sophiapolder is gratis en vertrekt van de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht waar je ook kan parkeren. De wachttijd is maximaal 15 minuten, de overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 11 passagiers mee. Bij dichte mist of onweer vaart de pont niet. Honden en fietsen mogen niet mee! Het Eiland is vrij toegankelijk, maar is een uitdagende bestemming voor wie slecht ter been is. Er is geen toilet en het duurt langer voor hulpdiensten ter plaatse zijn. In de maanden maart tot en met oktober vaart het pontje op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De laatste afvaart naar het eiland vindt om 16.00 uur plaats. Tot 17.00 halen de schippers je weer op. Op de website www.zuidhollandslandschap.nl kunt u het actuele vaarschema van het veerpontje en meer informatie over de Sophiapolder vinden.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.