Home » Nieuws » Scholen op bezoek bij bedrijven

Scholen op bezoek bij bedrijven

Scholen op bezoek bij bedrijven
Keukenstudio Dordrecht

Onder de noemer ‘Onderwijsroute 2021’ bezoeken de leerlingen van de groepen 7 of 8 van alle Ambachtse basisscholen in een halve dag vier verschillende Ambachtse bedrijven. De leerlingen maken zo op 7, 12 en 14 oktober kennis met technische bedrijven in de gemeente.

Leerlingen van de Watervlinder beten vorige week donderdagmorgen het spits af met een bezoek aan de firma Peekstok. Samen met leerlingen verrichtte wethouder jeugd, Steven van Die die ochtend de officiële opening van de Onderwijsroute 2021. Wethouder en leerlingen kregen bij dit familiebedrijf een korte film te zien over het werk en de produkten van het bedrijf. Daarna volgde er een bezoek aan de bedrijfshal, waar met computergestuurde machines complexe metalen onderdelen voor machines worden gemaakt. Johan Peekstok liet bijvoorbeeld een door het bedrijf gemaakt onderdeel voor een nierdialysemachine rond gaan. Het bedrijf levert ook produkten voor bedrijven in de offshore en voor de jachtenbouw. Nauwkeurigheid en precisie staan bij het maken daarvan voorop. De machines worden door de vakmensen ingesteld en bediend en de geluiden ervan zijn in de hal wel te horen maar opvallend is dat bij dit werk geen vuile handen te pas komen. Johan Peekstok legde ook uit dat er in de techniek vakmensen nodig zijn met verschillende opleidingsniveaus. “In de techniek werken zowel mensen die na de basisschool VMBO en MBO hebben gedaan als die naar HAVO of VWO zijn gegaan. Er zijn mensen nodig die dingen kunnen maken en mensen die die dingen kunnen ontwerpen ”.

De Onderwijsroute 2021 is samen met HI5 Ambacht en SOL Ambacht ontwikkeld. Tinka Lansbergen van Hi5 en Elly Wassink van SOL Ambacht leggen uit dat het plan is ontstaan om leerlingen rolmodellen te kunnen geven. “Vroeger zagen kinderen vaker en eerder wat hun vader voor werk deed. Maar werk en zeker industrie is uit de woonomgeving verdwenen en kinderen hebben geen idee meer wat er voor verschillend werk is en wat dat inhoudt. Met deze bedrijfsbezoeken willen we ze daar toch een indruk van geven en hen laten zien dat er veel verschillende bedrijven zijn en er veel verschillend werk is. We hopen zo kinderen te helpen om voor nu en later keuzes te maken”. De vrouwen zijn dan ook blij dat aan de onderwijsroute alle basisscholen en 17 technische bedrijven uit Ambacht meedoen. Wat hen betreft blijft het dan ook niet bij een toevallige actie dit jaar. “We willen deze bedrijfsbezoeken graag volgende schooljaren voortzetten en denken ook aan uitbreiding van de sectoren met bijvoorbeeld de zorg en de horeca”.

Zo ver is het nog niet maar dit jaar krijgen leerlingen tijdens de Onderwijsroute in ieder geval een kijkje in de keuken van de technische bedrijven in Hendrik-Ido-Ambacht. Zo zien ze welke technische beroepen er zijn en worden ze mogelijk enthousiast gemaakt voor een technische opleiding. De Onderwijsroute sluit daarnaast aan op de Kinderboekenweek die dit jaar het thema ‘Worden wat je wil’ heeft.

Wethouder Steven van Die: “Het is voor jongeren belangrijk om goed na te denken over hun toekomst en hierbij ook eens te kijken naar een baan in de techniek. Techniek is breed, biedt veel kansen en is afwisselender dan je zou denken.”

De dag na de bedrijvenbezoeken brengen de leerlingen met hun klas ook een bezoek aan een middelbare school. Hier krijgen ze informatie over de verschillende techniekroutes van de betreffende middelbare school. Informatie over de deelnemende bedrijven staat in een informatieboekje, dat alle leerlingen hebben gekregen en waarin ze aantekeningen kunnen maken. Na Peekstok stonden voor de leerlingen van de Watervlinder nog bezoeken aan Steigerbouw Van der Panne, Van Gorp Autoschade en Altronic ICT & Telecom op het programma. Andere klassen brengen onder meer een bezoek aan Albeka, Bolidt Kunststoftoepassing, Cascade, De fietsen van Ambacht, EMHA, Goedhuis, Groendakcoach, Holland Marine Lifts, Koedood Dieselservice, Lucrasoft ICT Groep, VDL RPI Metaal of VMB Automation.

Tekst: Trudy Wehrmeijer

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.