Home » Nieuws » Seizoen ‘70-’71: Opeens lukte het niet meer

Seizoen ‘70-’71: Opeens lukte het niet meer

Seizoen ‘70-’71: Opeens lukte het niet meer

Eind jaren zestig had Rijsoord de top van het zaterdagvoetbal (toen tweede klasse) bereikt. Het eerste seizoen (2B) resulteerde in een mooie zesde plaats. Aan het eind van het seizoen ‘69-’70 (2C) stonden de Kraaien met één been in de nieuw te vormen eerste klasse. Het feest ging echter niet door en een terugval volgde.

Heerjansdam eindigt dat seizoen met één puntje meer dan Rijsoord als derde en maakt dankzij de versterkte promotie direct de stap naar de eerste klasse. Er wacht de Vlasstraatclub nog een herkansing, maar de driekamp met VRC en IJsselmeervogels wordt in het voordeel van de Spakenburgers beslist. Rijsoord blijft dus tweedeklasser. Niet lang getreurd. Rijsoord geldt nu toch zo’n beetje als ‘the best of the rest’ en niemand minder dan Gerrit ‘de Beer’ Bestebreurtje is na zijn avontuur bij DFC teruggekeerd. Trainer Jan Isendoorn en zijn mannen beginnen dan ook vol goede moed aan het seizoen ‘70-’71 (2A). Voor de penningmeester is het jammer dat het gepromoveerde ASWH en plaatsgenoot RVVH in 2B zitten.

Hoopgevend
Eind augustus 1970 is het heet, wanneer de competitie begint. Weer met de ‘eigen jongens’. Niks geen hectiek tijdens de overschrijvingsperiode en van contracten is nog geen sprake. Tegen Rijnsburgse Boys wordt het 0-0. Een week later wordt er mede dankzij twee treffers van Leo Lagendijk met 1-3 bij De Meeuwen gewonnen. De start is hoopgevend. Op de achtergrond wordt gewerkt aan een nieuwe accommodatie. Ja, die past bij… de eerste klasse.

Het ‘loopt’ niet
Uit tegen Excelsior Maassluis ‘loopt’ het niet. Dammes Dorsman redt nog de eer, maar de Maassluizenaren zijn Rijsoord met 3-1 de baas. Ook in de thuisbeurt tegen ‘s-Gravenzandse SV loopt het niet naar behoren. Gerrit Bestebreurtje moet plaatsmaken voor zijn neef Henk. Lang blijft het 0-0, maar na rust maakt aanvoerder Jaap Roos ‘hands’. Strafschop en Rijsoord verliest met 0-1. Vervolgens worden in Huizen met Zuidvogels de punten gedeeld: 1-1. De stand op de ranglijst wordt enigszins zorgelijk wanneer Rijsoord twee keer op rij aan het korte eind trekt. Arnemuiden wint met 1-2 aan de Vlasstraat en bij HBSS wordt met 2-0 verloren. Ook met centrale verdediger Jaap Roos in de frontlinie lukt het niet.
Dan komt koploper Spijkenisse op bezoek. Dankzij een ‘binnenkantje paal’ van Leo Lagendijk wordt het 1-0. Er gloort weer hoop. Op bezoek bij CSVD (nu Vitesse Delft) blijft het lang 0-0, maar in de slotminuten bezorgt Ton Zoutendijk de Delftenaren de 1-0 zege. Na de 1-1 tegen het bezoekende NEO’25 is de eerste competitiehelft gespeeld. Rijsoord staat vierde van onderen.

Dramatisch
Rijsoord begint dramatisch aan de tweede seizoenshelft. Dorsman mag weer de eer redden, maar ‘uit’ is Rijnsburgse Boys is met 2-1 de sterkste. Vervolgens wint De Meeuwen met 1-3 aan de Vlasstraat. Roos heeft moeite met de inbreng van Gerrit Bestebreurtje en vraagt de trainer hem te wisselen. Bij ‘s-Gravenzande herpakt Rijsoord zich enigszins: 0-0. Isendoorn prijst Wout Bestebreurtje voor zijn voorbeeldige inzet. Tegen het bezoekende Zuidvogels gaat het er een week later pittig aan toe: 1-1. Kees Rutten benut een strafschop voor Rijsoord. Maar Arnemuiden ‘uit’ wordt een teleurstelling: 4-1 verlies. De blauwwitten delen de laatste plaats met Rijnsburgse Boys.

Hoop doet leven
Isendoorn probeert het weer eens met Gerrit Bestebreurtje en zijn neef Henk. Thuis wordt het 1-1 tegen Spijkenisse. Hoop doet leven, zeker wanneer er thuis met 2-0 (doelpunten Gerrit Bestebreurtje en Arie Baas) van CSVD wordt gewonnen. De grote deceptie volgt op 3 april wanneer Rijsoord met 2-0 onderuitgaat bij NEO’25. Zuidvogels pakt nog een punt in het paasweekeinde en dan is het gebeurd. Rijsoord is weer derdeklasser. Rijsoord-HBSS wordt daarna nog 1-0, maar gaat nergens meer om. Isendoorn gaat naar SSC. Zijn opvolger is Leo van Graafeiland. Ook Gerrit ‘de Beer’ vertrekt. Hij gaat zijn geluk beproeven bij ‘buur’ RVVH.

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.