Home » Nieuws » Sjoelen is meer dan stenen gooien!

Sjoelen is meer dan stenen gooien!

Sjoelen is meer dan stenen gooien!

Paul Budde heeft sjoelen als hobby.

Wie vindt dat sjoelen maar een saai tijdverdrijf is, dat voornamelijk bedoeld is om kinderen en oude mensen op een prettige manier bezig te houden, moet maar eens gaan praten met Paul Budde. Sjoelen is niet alleen zijn hobby, het is zijn passie waar hij urenlang enthousiast en bevlogen over kan praten.

Sjoelen als passie
Paul Budde, 59 jaar en oorspronkelijk afkomstig uit Utrecht woont al weer 10 jaar in Zwijndrecht, waar hij in zijn vrije tijd bij ATOS Radio elke zaterdag verslag doet van de wedstrijden van het eerste van voetbalvereniging Groote Lindt. Door de week begeleidt hij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Paul sjoelt al meer dan 20 jaar. Tegenwoordig doet hij dat bij 2 verenigingen, de Papendrechtse Sjoelvereniging, die zijn domicilie in Dordrecht heeft en de Tielse Sjoelvereniging. In Dordrecht speelt hij wekelijks in de clubcompetitie en in Tiel speelt hij 1 keer in de maand mee in de clubcompetitie en daarnaast met nog 7 clubs in een bekercompetitie.
“Het leuke van sjoelen is, dat je iets doet waar je helemaal zelf voor verantwoordelijk bent”, vertelt Paul. “Als je slecht scoort kan je daar nooit een ander de schuld van geven. En het geeft een enorme kick om zo hoog mogelijk te scoren. Eigenlijk speel je elke partij een finale. Tegen jezelf!”.

Hoe sjoelen gespeeld moet worden
Paul legt me uit hoe sjoelen gespeeld moet worden. “Je moet proberen met 30 schijven in 3 gooibeurten zo veel mogelijk punten te behalen. In de sjoelbak zijn 4 vakken met van links naar rechts een waarde van 2, 3,4 en 1 punt. Heb je in elk vak 1 schijf, dan krijg je 20 punten. Maximaal kan je 148 punten scoren door in de vakken 1,2 en 3 elk 7 schijven en in vak 4 9 schijven te gooien. Ben je in 2 beurten alle stenen kwijt dan krijg je nog 1 bonussteen en kan je 152 punten halen”.
Om dat te bereiken is het heel belangrijk een goede opbouw te hebben. Paul vertelt: “Je moet heel rustig opbouwen. In mijn eerste gooibeurt probeer ik 7 schijven in de vakken 3 en 4 te gooien. In de tweede gooibeurt concentreer ik me op de vakken 1 en 2 aan de zijkanten en probeer daar elk 5 schijven in te gooien. In de derde gooibeurt ga ik voor de 6e en 7e schijf in de vakken 1 en 2 en als ik dan nog 2 schijven over heb probeer ik die in vak 4 te gooien”.
En Paul vertelt verder. Over het stapelen van de schijven, over de juiste snelheid van gooien in bepaalde situaties, over het onderhoud van de sjoelbakken, het voorkomen van kromtrekken en het met behulp van aardappelzetmeel glad houden van de sjoelbak. Hij weet van geen ophouden!

Theorie en praktijk
Na alle theorielessen vraagt Paul om een demonstratie te mogen geven van zijn kunnen. Theorie is ten slotte maar theorie. En ja hoor, als ik het niet met mijn eigen ogen had gezien zou ik het niet geloven: Paul gooit in 3 beurten alle schijven uit en scoort het maximum van 148 punten!
“Sjoelen is hartstikke leuk, het vormt een mooie afleiding van de dagelijkse beslommeringen en een hoge score geeft je een kick. Maar het belangrijkste is toch wel dat je samen met de andere deelnemers gewoon een leuke en gezellige avond hebt”, aldus een enthousiaste Paul Budde tot slot.

Tekst: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.