Home » Nieuws » Slag van Ambacht: een avond met volop strijd

Slag van Ambacht: een avond met volop strijd

Slag van Ambacht: een avond met volop strijd

Nick van de Meer uit Honselersdijk schrijft de 55e editie op zijn naam.

De wielerliefhebbers werden afgelopen donderdag bij de Slag van Ambacht op hun wenken bediend. Eerst zagen ze hoe de plaatselijke jeugd met aanstekelijk enthousiasme deelnam aan de Dikke Banden Race. Vervolgens werd er zowel bij de Sportklasse als Elite/Beloften/Amateurs op het scherpst van de snede gereden. Maxim Harteloh greep de zege in de eerstgenoemde categorie. Bij het hoofdonderdeel van het criterium (Elite/Beloften/Amateurs) kwam Nick van der Meer op de hoogste trede van het erepodium. Hij schreef daarmee de 55e editie van de Slag van Ambacht op zijn naam.

Goed gevoel
“Deze editie geeft ons een heel goed gevoel,” verwoordde Jan-Pieter Spruit de stemming van het wielercomité na afloop. “Los van een valpartijtje (met Jordy Buskermolen, die vorig jaar won, red.) geen noemenswaardige incidenten, prima wielerweer en een deelnemersveld dat aan elkaar gewaagd was, waardoor er voortdurend volop strijd was. Ja, een geslaagde editie en dan ga je al gauw weer denken aan 2020.”

Elite/Beloften/Amateurs
Klokslag 19.30 uur begonnen de renners (51 vertrekkers, onder hen negen Australiërs) bij de Elite/Beloften/Amateurs aan hun 80 ronden. Het publiek was vanaf de eerste ronde getuige van een levendig wielerspektakel. Rondes om even op adem te komen waren er niet bij. De ‘Aussies’ droegen daar zeker aan bij. Met nog vijftien ronden te gaan reed de Australiër Patrick Burt met Gijs Meijer weg, waarna Nick van der Meer en Yentl Ruijmgaard nog aansluiting kregen. In de laatste ronden kwam Burt aan het elastiek te hangen. Van het overgebleven drietal was Van der Meer (een week eerder nog winnaar in Kruiningen) de rapste. Ruijmgaard werd tweede, Meijer derde. Sneu voor Burt: hard gewerkt, maar hij mocht alleen maar naar rondemiss Jakoline van Bezooijen kijken.

Sportklasse
Het geluid van het startschot bij de Sportklasse (55 vertrekkers) was nog niet vervlogen of de eerste demarrages waren al een feit. Ambachter Gerard Kooistra liet zich geregeld vooraan gelden. Ook hier lag het tempo hoog, zo hoog dat een flink aantal rennners gedubbeld werd door de kopgroep. De zege ging naar Maxim Harteloh, die precies op tijd ‘de deur op slot’ deed voor André van Reek, die als tweede eindige. De derde plaats was voor Boy Rueck.

Dikke Banden Race
Maar liefst 64 kinderen zaten donderdagavond niet voor de televisie of achter de computer. Jan Bosman van de Fietsen van Ambacht schoot vanaf 17.00 uur diverse leeftijdscategorieën weg. Vol overgave werd er bij de Dikke Banden Race (op een verkort parcours) gestreden om de ereplaatsen. Het leverde eindklasseringen op, maar eigenlijk was bij dit onderdeel elke deelnemer een winnaar.

Meisjes (7/8 jaar): 1. Eva Stolker, 2. Yora Postema, 3. Jet Kooiman, jongens (7/8 jaar): 1. Robert Griep, 2. Joas Hafkamp, 3. Bas Vermeulen.
Meisjes (9/10 jaar): 1. Louisa Hafkamp, 2. Laura van Driel, 3. Tatiana van der Giessen, jongens (9/10 jaar): 1. Ruben Vonk, 2. Morris Postema, 3. Luuk Russcher.
Meisjes (11/12 jaar): 1. Debora van Vugt (Zij reed met de jongens mee en eindige daarbij als tweede), jongens (11/12 jaar): 1. Thijs Russcher, 2. Julian Zoutewelle, 3. Jean-Paul Bosman.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.