Home » Nieuws » Smit Mode dementievriendelijk!

Smit Mode dementievriendelijk!

Smit Mode dementievriendelijk!
Meenhuis

Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker.

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht doet sinds 2016 al haar best om een dementievriendelijke gemeente te worden. Om de vaart er in te houden heeft zij Cristine Ruinard aangesteld als aandachtfunctionaris voor het project ‘Hendrik-Ido-Ambacht dementievriendelijke gemeente’. Mede dankzij haar inspanningen kon wethouder Steven van Die afgelopen vrijdag het certificaat ‘Dementievriendelijk’ uitreiken aan Smit Mode, de eerste winkel in De Schoof met dit certificaat.

Hendrik-Ido-Ambacht, dementievriendelijke gemeente
“Smit Mode is zeker niet het eerste bedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht, dat het certificaat ‘Dementievriendelijk’ krijgt uitgereikt. Verschillende zorgorganisaties, het gemeentepersoneel, de politie en de Plus aan het Louwersplein zijn haar voorgegaan. Maar Smit Mode is wel de eerste winkel in Winkelcentrum De Schoof, die het certificaat krijgt uitgereikt. Een initiatief, dat navolging verdient! Wij hopen dan ook dat veel andere winkels in De Schoof, maar ook op andere plaatsen in Ambacht dit initiatief zullen overnemen”, aldus wethouder Steven van Die bij de uitreiking afgelopen vrijdag van het certificaat aan 6 verkoopmedewerkers van Smit Mode.

Smit Mode, dementievriendelijke winkel
“Wij kennen allemaal wel mensen in onze omgeving, die aan dementie lijden”, vertelt José, een van de verkoopsters van Smit Mode. “En daarom waren we direct enthousiast toen Cristine met het voorstel kwam om Smit Mode dementievriendelijk te laten certificeren. “Regelmatig krijgen we in onze winkel te maken met mensen, die aan deze ziekte lijden”, neemt Louise het stokje over. “Wat in de praktijk wel eens tot ongewenste situaties heeft geleid. Zo hadden we laatst een klant, die een paar broeken had gekocht en daar pas achter kwam toen ze thuis het bonnetje zag. Het was voor ons dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om de cursus ‘Samen dementievriendelijk’ te volgen”. “Tijdens de cursus leer je dementie te herkennen en hoe er mee om te gaan”, vult Joke haar aan. ” Wij voelen ons nu beter voorbereid op het ontvangen en begeleiden van mensen met dementie, wat goed past in ons streven om het onze klanten zo goed mogelijk naar hun zin te maken”. Alle 6 verkoopmedewerksters en hun begeleider kregen als dank een bloemetje aangeboden en een van hen viel de eer te beurt het, bij het certificaat behorende vignet bij de ingang op het raam van Smit Mode te bevestigen.

Waarom ‘Samen dementievriendelijk’?
‘Samen dementievriendelijk’ is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie.
“In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie”, vertelt Cristine Ruinard, aandachtfunctionaris voor dementievriendelijkheid bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. “Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000″, Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis”. Uit onderzoek is gebleken, dat heel veel mensen met dementie er nu al niet meer zelfstandig op uit gaan. Dat komt vaak omdat mensen in bedrijven en winkels niet weten hoe ze moeten reageren en helpen. Mensen met dementie voelen zich daardoor niet begrepen en trekken zich terug uit het maatschappelijk leven. Isolement ligt dan op de loer.

Gratis cursus voor iedereen!
“Het zou goed zijn als veel meer mensen zich bewust zouden zijn van de impact van dementie op de samenleving. Daarom heeft ‘Samen dementievriendelijk’ een basiscursus ontwikkeld, die door iedereen via de computer gratis kan worden gevolgd.
De cursus heet ‘GOED’, waarbij de letters staan voor: Geruststellen, Oogcontact maken, Even medenken en Dankjewel. Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker! Nieuwsgierig geworden? Ga dan snel naar www.samendementievriendelijk.nl!”, aldus een enthousiaste Cristine Ruinard.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.